Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Padlizsánkrém házi lepénnyel

2015. szeptember 07. - Heni süt neked

Kezdjük a lepénnyel! Ez egy chapati (csápáti), india kenyere a naan mellett. E világ legegyszerűbb kenyérféléje: liszt, só, víz. Ezzel istenien lehet falatozni a padlizsánkrémet, akár kézzel. Tudom, tudom. Szinte mindenki ismeri ezt a krémet. Nem is újdonságként írom most ezt a bejegyzést, inkább csak emlékeztetőül, hogy még jó áron lehet vásárolni padlizsánt (sőt még jobban kijövünk, ha az olcsóbb, kicsit már ráncos tojásgyümölcsöt választjuk, sütni pont jó az is!). Na,de akkor álljon itt az elkészült finomság:

padlizsankrem_lepennyel1.jpg

Hozzávalók:

  • 4 db padlizsán
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • só, bors

a lepényhez:

  • 4 ek. liszt (gm liszt)
  • 1 csipet só
  • víz

Elkészítése:

a padlizsánokat betesszük a sütőbe (alufóliát tegyünk a rácsra) és 220 fokon süssük addig, amíg teljesen össze nem esik, teljesen megsül. Ajánlott előtte megszurkálni, hogy ne robbanjon szét a sütőben. Ha elkészült, tegyük egy nagy tálba, fedjük le folpackkal, és hagyjuk pár percig a gőzben. Így könnyebben le tudjuk szedni a héját. Majd egy fakéssel kaparjuk le a padlizsán húsát a rostokról, a tetejétől kiindulva (ahol a szára van). Ezek után adjuk hozzá a lereszelt hagymát, fokhagymát, sót, borsot és adagolva az olajat. Amíg összeérnek az ízek, addig pont elkészíthetjük a chapati-t. Keverjük össze a lisztet a sóval és egy kevés vízzel. Gyúrjuk össze. Olyan legyen az állaga, mint egy kicsit puhább csipetke tésztának. Vagyis tömörebb, de nem kőkemény! Ezután nyújtsuk ki kézzel vagy akár nyújtófával is kb. tenyérnyi darabokra. Majd egy nagyon forró száraz serpenyőben süssük meg mindkét oldalát kb. 2-2 percig. Az eredmény egy ropogós, meg-megpirult lepény lesz.

Ezzel enni a padlizsánkrémet egy új dimenzióba repíti az amúgy már ismert finomságot! Egy pohár hideg sörrel aztán végképp felejthetetlen élmény lesz! :)

Jó étvágyat hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr667767142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása