Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Zöldséges marharagu gőzgombóccal

2020. július 12. - Heni süt neked

Miután kissé enyhült az idő, így már bátran merem ajánlani, hogy kapcsoljuk be a sütőt és készítsük el ezt az ízeiben olyan telt, gazdag egytálételt. Igen, tudom... Megint egy egytálétel. De mit csináljak, ha vonzódom a könnyen elkészíthető, nem pepecselős munkával elkészített ételekhez? Mert ez megint egy ilyen. Összekészítem az alapanyagokat, beteszem egy edénybe és irány a sütő. Ott meg - igaz, legalább 2 órán keresztül - csak sül magában, fő magában, hogy a végén egy igazi ízorgia kerüljön az asztalunkra. 

De nézzük, miről is van szó. Kicsit kevertem a libanoni, a magyar és a német konyha sajátosságait. Azt gondolom, hogy egy-egy ilyen fúzió olykor fantasztikus eredményeket szül.

Először is jófajta marhalábszár az alap, hozzá sok zöldség, arab fűszerkeverékkel és a végén a GŐZGOMBÓC! A gőzgombóc, ami megint csak egy méltánytalanul elfeledett, vagy csak sós ételeknél ritkán használt csoda. A gőzgombóc, ami akkor tökéletes, ha könnyű és légies.

Persze van ennek is lassabban (kelt tésztás), és van a gyorsabb (sütőporos) verzió. Az utóbbit választottam :)

Az eredmény magáért beszél (szerintem):

img_1453.jpg

Hozzávalók 4-6 személyre

a raguhoz:

  • 1 kg marhalábszár
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 0,75 kg cukkini - megmosva, de nem megpucolva!
  • 1 nagy fej (lila)hagyma
  • só, bors
  • arab fűszerkeverék (fűszerpaprika, őrölt szerecsendió, római kömény, koriander, fahéj, szegfűszeg, kardamom)
  • 1 tk méz - opcionális
  • chili paprika
  • kevés zsiradék/olaj
  • 0,5 l víz

a gőzgombóchoz:

  • 20 dkg liszt (gm diétánál Schar Mix-B)
  • 2 ek parmezán vagy más kemény sajt (opcionális)
  • 2 tk sütőpor
  • 1 mk cukor
  • 5 dkg vaj / lm vaj
  • 2 dl tej (lm diétánál vízzel pótolhatjuk)

img_1448.jpg

Elkészítése:

Egy (öntöttvas) lábosba tegyünk némi zsiradékot, majd a felkockázott hagymát. Jöhet a szintén kockázott marhalábszár és a zöldségek. Soknak tűnhet a cukkini, de ennek a mennyiségnek a fele szét fog főni a főzési idő alatt, ezzel egy sűrűséget, testességet ad majd az ételnek a hús kifövő áldásos szaftja mellé. És akkor most fűszerezhetünk! Ne legyünk szemérmesek, használjuk bátran a keverékünket, amit készen is megvásárolhatunk, de mi magunk is összeállíthatjuk otthon.  

Ha ezzel elkészültünk, tegyük rá a fedőt és toljuk be a sütőbe, kb. 1,5 órára.

Fontos! Öntöttvas edényeknél nem szabad előmelegíteni a sütőt!!!

Ezalatt egy keverőtálban öntsük össze a lisztet, reszelt sajtot, sütőport, cukrot és sót. Keverjük össze alaposan, majd adjuk hozzá a vajat és a tejet. Ne dolgozzuk ki teljesen! A galuskához hasonló, de nem ragacsos, a nokedlinél tömörebb textúrájú tésztát kell kapnunk.

Ha eltelt a ragunak szánt 1,5 óra, akkor gombócokat formázzunk és tegyük a ragu tetejére körbe. Lehet kisebbeket és nagyobbakat is formázni, én most a nagyobbak mellett döntöttem. Mindenképpen hagyjunk helyet a gombócok közt, mert kell a hely ahhoz, hogy be tudjon dagadni a tésztánk.

Toljuk vissza a sütőbe az edényt (fedővel) és kb. 10-15 percet gőzöljük még 200 fokon, amíg a gombócok szépen megnőnek, megfőnek. Ekkor kivesszük a sütőből, és máris tálalhatjuk így, egyenesen az edényből. Csábító látvány, szépen mutat az asztalon.

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_1455.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6015996582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása