Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Piccalili, az édes savanyúság...

2015. november 23. - Heni süt neked

Az angolok már teljesen sajátjuknak tekintik, holott ez is, mint oly sok minden, Indiából érkezett a szigetországba. Fűszeres, mégsem idegen a mi gyomrunk ízlésétől, édes is, meg savanyú is, olyan, amit szívesen eszünk egy jó sülthöz, egy finom szendvicsbe téve, vagy akár csak úgy egy friss, ropogós kenyérrel/zsömlével. A benne található zöldségek mind ressek, roppanósak, de NEM nyersek. Állagukat tekintve olyanra gondoljunk, mint amikor a piacon veszünk házi savanyúságot, és pl. a karfiol, a vegyes vágott mind ropog, amikor megkóstoljuk. Na, pont ilyen a piccalili is. Az ünnepek közeledtével szívből ajánlom, amikor kicsit újítani akarunk, de mégsem teljesen más menüsort szeretnénk. Ez a szósz isteni sültekhez, szinte bármihez. Csirke, pulyka, liba, kacsa, sertés, marha mind imádja, ha mellé piccalilit kínálunk valami finom körettel. 

Arról se felejtkezzünk el, hogy jól zárható, sterilizált üvegekben elrakva, igazán guszta, egyedi, saját készítésű ajándékot gyárthatunk rokonaink, barátaink nagy örömére. Lezárva eláll, mint a legtöbb savanyúság, felnyitás után hűtőben tartva hetekig eláll.

És íme maga a csoda:

24232976e2f8d67883457a0f91dcfd06.png

Hozzávalók (kb. 4 nagyobb, 6-8 kisebb üveghez):

  • 1 db karfiol
  • 1 db brokkoli
  • 3 szál sárgarépa
  • 4 szál szárzeller
  • 3 db lilahagyma
  • 15 dkg zöld színű zöldbab
  • 1 db piros chili (ha csípősen szeretnénk)
  • 2 db alma
  • 1 db keményebb mangó (vagy 2 db hurma)
  • 3 ek. olaj
  • 2 ek. mustármag
  • 2 ek. édesköménymag (nem azonos a mi köménymagunkkal, ez kicsit ánizsosabb)
  • 1 ek. fahéj
  • 1 tk. szerecsendió
  • 2-3 ek. kurkuma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 0,5 l almaecet
  • 3 dl víz
  • 6 ek. cukor (cukorbetegek édesítőszerrel)
  • 4 ek. liszt (gm megoldásként rizsliszt)

piccalili.JPG

Elkészítése: 

A zöldségeket apróra felvágjuk (pl. a karfiolt/brokkolit kis rózsáira szedjük), a hagymát darabosra. Egy tálba egy marék sót teszünk és felöntjük vízzel, majd beletesszük a sós vízbe a felaprított zöldségeket. Ez arra jó, hogy a főzés során is megtartsa roppanósságát, ne legyen puha. Egy órát hagyjuk őket pihenni ebben a vízfürdőben. Mindeközben egy nagy serpenyőben, amiben majd elfér az összes zöldségünk, felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük a fűszereket, összepirítjuk őket 1-2 percig, majd egy löttyintésnyi ecettel felöntjük, hogy krémes állagot kapjunk. Megpucoljuk az almát, és a mangót/hurmát, felkockázzuk és a fűszerkrémhez adjuk. megszórjuk a liszttel, cukorral, majd felöntjük a maradék ecettel. Ha letelt az egyórás fürdőzés, tegyük át (a sós víz nélkül!) a zöldségeket és keverjük össze a szósszal, és öntsük fel a sima vízzel, majd sózzuk meg (ajánlott előtte megkóstolni, hgy erősen sós víztől mennyire lett sós a piccalilink). Így főzzük 10-15 percig, hogy az ízek és a zöldségek összeérjenek. Egy sűrű, krémes mártást kell kapnunk, aminek édes-sós-savanyú, pikáns zamata van. Ha kell, akkor persze tehetünk még bele cukrot, sót, vizet, ahogy szeretnénk.

Ahogy említettem ehetjük húsokhoz, szendvicsbe, vagy csak úgy magába egy kis friss magos bagettel. 

Jó étvágyat hozzá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr538102058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása