Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Citromos-fokhagymás sült csirke...

mert az egyszerű is lehet nagyszerű...

2016. január 09. - Heni süt neked

Nem kell mindig kaviár. És ez milyen igaz. Néha a legegyszerűbb étel a legnagyszerűbb. Már csak a kevesebb, több alapján is. Pontosan ilyen ez a sült csirke, ami azért meg van bolondítva fokhagymával, citrommal és friss rozmaringgal. Szaftos, ízes, és nagyon egyszerű. Persze van egy-két tipp, amit ha betartunk, valóban nem szárad ki a hús, szaftosan kínálja magát. Zamatos az egyszerű, de csodás hozzávalókkal. Az előkészítése max. 10 perc, a sütőben kb. 60 percig sütkérezik, ezalatt nekünk semmi dolgunk, csak néha ránézünk, meglocsoljuk a szafttal és mélyen beszívva az isteni illatokat csak várjuk a csodát :)

citromos-fokhagymas_sult_csirke.jpg

 Tippek a sikeres sütéshez:

  • mindig töröljük le a nedvességet az előkészített csirkéről. Nagyon száraz bőr = nagyon ropogós bőr..
  • Ne  felejtsük el a lábakat egy zsineggel összekötni, szorosan a testéhez illesztve. Ezzel elkerüljük, hogy a combok kiszáradjanak. 
  • Kenegessük a szafttal kb. 20 percenként! Ez az egyik nagy titka a sikeres sült csirkének.
  • Ne vágjuk fel egyből a csirkét, ha kivettük a sütőből. Mint a legtöbb sült húsnál, itt is ajánlott a 10 perces pihentetés. Így az ízek és a lé benn marad. Ettől (is) lesz igazán szaftos.

Hozzávalók:

  • 1 egész, szép csirke, lehetőleg szabadon tartott fajta
  • 4 ek. vaj
  • 4 nagy fokhagyma gerezd
  • 1 citrom 
  • 3 szál friss rozmaring
  • só, bors
  • 2 dl alaplé vagy víz

Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, tegyük hozzá az apróra vágott fokhagyma gerezdeket. Alacsony hőfokon melegítsük össze, vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma, mert akkor megkeseredik. Ezzel a vajjal kenjük be a már időközben tepsibe rakott és leszárított csirkét mindenhol, majd öntsük rá a maradékot is. Kívül-belül fűszerezzük sóval, borssal. A külső alapos sózás is fontos a tökéletesen ropogós bőr elérésének érdekében. Majd tegyük a félbevágott citromot és a rozmaring ágakat a hasüregbe. Kössük össze a lábakat. A tepsi aljába öntsünk az olvad fokhagymás vajhoz 2 dl alaplevet vagy vizet. Ha ezzel is kész vagyunk, tegyük a 220 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 1 órán át. Az első 20 perc után öntözzük meg a sült szafttal a csirkét, vegyük vissza a hőfokot 190 fokra, és forgassuk meg a tepsit. Ezt ismételjük meg még 3 x. Ha elkészült, hagyjuk pihenni a húst kb. 10 percig, és csak ezek után vágjuk fel a ropogós csirkénket.

Ennyi az egész! Így lesz az egyszerű sült csirke egy igazán mennyei, szaftos, ízes és ropogós sült. Finom salátával kínálva igazán jó ízű és egészséges ebédünk lesz. Persze adhatjuk párolt káposztával, hagymás tört burgonyával vagy épp sült zöldségekkel.

Jó étvágyat! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr898254148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása