Alapvetően utálok bármilyen ételt is kidobni. Ennél sokkal jobb felhasználásokat tudok, ahogy szerintem te is. Például becsomagolva odaadhatjuk a környéken található hajléktalanok közül valamelyiknek. Avagy mi magunk is felhasználhatjuk egy újabb, pazar étel elkészítéséhez. Mint ahogy most is történt. Úgy alakult, hogy több tésztát főztem ki a kelleténél a múlt héten, így megmaradt egy jó adagnyi. Ezt lefagyasztottam és most elővettem, mert újból engedni akartam egy kis bűnös csábításnak, azaz a tésztának. A választásom egy igazán gyors és nagyon finom ételre esett, amely csak néhány olyan összetevőt igényelt, ami otthon megtalálható a spájzban. És egy olyanra, amiért érdemes elcsábulni. Ez nem más mint a spagetti frittata, ami egy olasz étel, mely igen hasonló összetételében az omletthez. Az omlettől eltérően egyrészt a frittatát nem forgatják meg és a serpenyőben, a sütőben készítik el. Másrészt ez ugye alapvetően spagettit ÉS tojást,valamint rengeteg mindent tartalmaz még, ami szem-szájnak ingere.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200g főtt spagetti (persze lehet bármilyen más tésztából is) - glutén érzékenyeknek gm tészta
- 1-2 dl paradicsomszósz
- 2 tojás
- egy kis darab parmezán sajt ( kb. 20-30 gr.) - LM verzióban növényi sajt
- só, bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- egy kis kocka vaj - LM verzióban margarin
- friss bazsalikom
- kakukkfű
Elkészítése:
Keverjük össze a tésztát egy kevés paradicsomszósszal. Elég csak annyi belőle, amennyi bevonja a tésztát, másképp túl híg lesz a tojásokkal. Most adjuk hozzá a sajtot lereszelve és a tojásokat felverbe. Fűszerezzük a sóval, a frissen őrölt borssal (ettől mindig intenzívebb íze lesz a borsnak, illatos), a felaprított friss bazsalikommal (nem kell túl apróra), valamint a kakukkfűvel. Reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket. Végül keverjük össze az egészet jó alaposan!
Jó forróra hevítsük fel az olajat és a vajat a serpenyőben (persze ne égjen meg!), majd öntsük bele a tésztát. Egy fakanál hátsó részével nyomkodjuk le alaposan a tésztát a serpenyőbe jó laposra. Tegyük be az előmelegített sütőbe (olyan serpenyőt válasszunk, aminek hőálló a nyele), és 220 fokon süssük. Nagyjából 10 percre van szüksége, hogy megpiruljon alul és fölül is. Ha ez nem történne meg ennyi idő alatt, akkor tegyük grill fokozatra, hogy felül ropogós piros, illetve aranybarna legyen.
Azonnal tálaljuk cikkekre vágva, ízlés szerint megszórva a tetejét egy kevés parmezánnál még, esetleg plusz bazsalikommal. Ezt én most elhagytam, mert elég ízes így is a frittatam.
Tipp 1: bárhogy lehet még tovább turbózni ezt a fajta ételt: koktél paradicsommal, zöldségekkel, több tojással, akármilyen szósszal, több sajttal,más sajttal, olívabogyóval, esetleg húsosan kolbásszal, szalámival, szalonnával, amihez csak kedvünk tartja.
Tipp 2: ha túl sok lett a szósz vagy a tojás a tésztán, tehát folyós, leveses (aminek nem szabad lennie), akkor egy kevés zsemlemorzsával szórjuk meg! Ez felszívja a felesleget.
Jó étvágyat!