Mit nekünk eső, nyálkás, szürkeség, ha egy isteni sült oldalassal zárhatjuk a napot. A másnap is szebb lesz, ez garantált! Nem kell hozzá más, mint egy darab szép oldalas, házi barbecue szósz, egy sütő és egy kis türelem, amíg omlóssá és ropogóssá sül. De ezt az időt is kihasználhatjuk egy kényeztető, lazító fürdővel, a gyerekekkel játszással vagy egy kis borozgatás melletti beszélgetéssel a kedvessel. Mire elkészül, addig már minden ízlelőbimbó elő lesz készítve a falatozásra, hiszen olyan illatok lebegik be a konyhát, ami csábító és étvágygerjesztő. Sütésre, vacsorára (vagy ebédre) fel! :)
Hozzávalók:
- 1 kg oldalas
- 1 fej fokhagyma
- 1 ek zsiradék
házi bbq szósz:
- 3 dl ketchup
- 1 dl borecet
- 2 ek méz
- 2 ek (barna) cukor
- 1/2 ek fűszerpaprika (ha lehet füstös)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. mustár
- 2 ek Worcestershire szósz
Elkészítése:
Először készítsük el a szószt. Ezt már korábban is megcsinálhatjuk, mert annyi lesz belőle úgyis,hogy még máskor is fel tudjuk használni, a hűtőben hetekig, sőt tovább is eláll. Szóval, öntsük össze az összes hozzávalót egy lábosba, majd lassú tűzön, kevergetés mellett (le ne ragadjon), főzzük kb. egy órán át. Ekkora összefő, kissé besűrűsödik, és elnyeri végső aromáját.
Ezzel a szósszal kenjük be az oldalas (jól sózzuk be előtte), majd egy tepsibe téve (kevés zsiradékot tegyünk alá) tegyük mellék a keresztben félbevágott, pucolatlan fokhagymafejet. Tegyük be a 200 fokon előmelegített sütőbe, és hagyjuk így bent 15-20 percig.Ekkor vegyük vissza a hőmérsékletet 180 öntsünk alá 2-3 dl vizet és fedjük le alufóliával. Így süssük kb. 50 percig, amíg megpuhul. Majd vegyük le róla a fóliát, és süssük ropogósra az oldalast kb. 30 perc alatt ismét 200 fokon. A fokhagyma ennyi idő alatt átjárja a húst. Külön ínyencség, ha ennek a sült finomságnak a gerezdjeit kinyomkodjuk egy pirítósra! Foszlós kenyérrel, házi savanyúsággal egyszerűen mennyei! És ki gondol már az esős időre...
Jó étvágyat :)