Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A fasírtok vikomtja, az olaszos egybefasírt

2016. április 13. - Heni süt neked

Szeretnél valami igazán egyszerűt, olaszosat, nagyon húsosat, sajtosat? Akkor szívből ajánlom ezt a nemes egyszerűséggel egybefasírtként aposztrofált finomságot. Mert hát ugye ez nem más, csak épp olaszos ízeket és sokrétű alapanyagokat tartalmaz. Nagyon. És ez jót tesz neki. Ebédre, vacsorára, vendégvárónak, bármikor jó szolgálatot tesz. A kérdés csak annyi, hogy milyen körettel kínáljuk: Javaslataim a következők: krumplipüré/ zellerpüré/ puliszka/ párolt zöldségek / saláta.Természetesen vagy-vagy. Vagy ki tudja :)

Vágjunk bele! Mert megéri :)

olaszos_egybefasirt.jpg

Hozzávalók a fasírthoz:
  • 1 kg darált marhahús (vagy sertés vagy szárnyas)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 kaliforniai vagy kápia paprika
  • 2 tojás
  • 4 tk Worcestershire szósz
  • 1 ek olasz fűszerkeverék (kakukkfű, rozmaring, oregano)
  • 2 zsemle (gm diétában bármilyen gm kenyér vagy péksüti)
  • 10 dkg kemény, reszelni való sajt, a legjobb a parmezán
  • 2 cs. mozzarella sajt
  • 1-2 ek olaj
  • só, bors
a paradicsomszószhoz:
  • 1 üveg passzírozott paradicsomszósz (legjobb az olasz üveges)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk olasz fűszerkeverék
  • kevés chili pehely (opcionális)
  • 1 marhahúsleves kocka
  • 1½ tk cukor (vagy eritrit)
  • só, bors

olaszos_egybefasirt1.JPG

Elkészítése:
Egy serpenyőben, közepes lángon dinszteljük meg olajon a felkockázott hagymát. Tegyük hozzá a szintén felkockázott paprikát, paradicsomot, fűszerezzük, majd adjuk hozzá a szétnyomott fokhagymát. Kb. 5 percig, kevergetés mellett dinszteljük össze az egészet. Hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, elkészíthetjük a fűszeres paradicsomszószt. Egy serpenyőbe tegyük bele a paradicsomszószt, a fokhagymát szétnyomva (kés lapját használjuk), az édesítőt, a fűszereket. Ha szeretjük a pikánsan csípőset, akkor adjuk hozzá a chili pelyhet is, majd dobjuk hozzá a húsleves kockát. Rottyantsunk egyet rajta, hogy az ízek összekeveredjenek. Igazság szerint  nem árt, ha kicsit besűrűsödik. Sót csak módjával, mert a húsleveskocka maga elég sós, de bors mehet bele bőven :)
Keverjük össze a darát hússal az enyhén megdinsztelt zöldségeket, az áztatott, alaposan kinyomkodott zsemléket, a reszelt sajt felét, tojásokat, az egyik csomag felkockázott mozzarellát, Worcestershire szószt és 3 ek paradicsomszószt. Sózzuk,borsozzuk ízlés szerint. Használjuk a kezünket bátran az összekeveréshez. A legjobb segédeszköz, és van benne valami bujaság is :)
Formázzuk meg az egybefasírtot és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, vagy tegyük egy formába (jénai tál pl.), szintén sütőpapírral kibélelve.
A hús tetejére öntsük rá a maradék fűszeres paradicsomszószt, egy kanál hátoldalával simítsuk el jól, hogy alaposan és mindenhol befedje. Erre szórjuk rá a maradék reszelt parmezánt és felszeletelt mozzarellát . 
Sütőben 180 fokon kb. 45-60 percig süssük (ez a sütőtől függ). Ellenőrizzük le, és ne hagyjuk, hogy megégjen a sajt a tetején. 
Mielőtt tálalnánk, hagyjuk 10 percig pihenni, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.
Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom!
Jó étvágyat hozzá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr208556744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2016.04.27. 12:14:52

Szia Heni, mennyi paradicsomlé kell hozzá? Literes, fél literes? Köszönöm.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.04.27. 12:18:35

@hosszan exponálunk: szia! ezek az üvegek általában 7 dl-ek. Annyi pont elég. Ez azért jó, mert sűrűbb, mint azok a félliteres dobozos paradicsomszószok. azok hígak és nem olyan testes az ízük. A CBA.ban vettem 360 Ft-ért. De máshol sztem drágább. 700 körül. de ugyanilyen jó az aranyfácán sűrített paradicsom is. csak hígítsd! Óvatosan, ne nagyon. :)
jó főzöcskézést!

Kalára 2022.05.15. 18:02:09

Kedves Heni
A lányomnak diétáznia kellene, de nagyon nehezen tudom megoldani, miközben másik hét emberkének kell főznöm.
Mennyi pénzből tudnál előállítani számára egy heti, napi adagot?
Inzulin rezisztencia illetve hisztamin diétátárl lenne szó!
A férjem hívta fel Rád a figyelmemet, már főztem néhány vacsorát a repertoárodból és mindenkinek ízlett...pl. a rakott zöldparadicsom... sajnos megromlott a tartalék kis zöldparadicsomunk, még ki kell tapasztalnom, hogyan tudnám eltartani hosszabb ideig.
Nagyon köszönöm a megtisztelő válaszodat.
Klára
süti beállítások módosítása