Vadas marha. Először a különleges ízvilág sejlik fel bennünk, aztán egyből az, hogy milyen macerás... De nem kell ennek így lennie. Főleg ilyenkor nyáron, amikor az ember a lehető legkevesebb időt szeretné a konyhában eltölteni ahelyett, hogy napozzon, pancsoljon, kint legyen minél többet a szabadban. Így tehát egy egyszerűbb, gyorsabb, könnyedebb verziót mutatok most be. Az egyszerűsége például a lerövidített főzési időben rejlik, ami a KUKTÁNAK köszönhető. Igen, a kukta. Ez a méltánytalanul elfeledett, ámbár annál praktikusabb és főzéseinket megkönnyítő eszközt ideje újból elővenni és használni!! Az alapanyagokat tekintve és az elkészítés is sokkal egyszerűbb így.
Hozzávalók:
- 2 vastagabb szelet marhahús (fehérpecsenye)
- 1 cs. sárgarépa
- 1 nagyobb fehérrépa petrezselyemmel
- 1 póréhagyma
- 1 lilahagyma
- 1 fej új fokhagyma
- 4 szál szárzeller
- babérlevél, só, bors (egész és szemes), majoranna, chili, szumak (opcionális)
- 2 dl görög joghurt (lm diétában szójajoghurt, paleonál totu)
- kevés zsiradék
Elkészítés:
A kuktába beleteszem a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a fűszereket, majd a tetejére helyezzük a hússzeleteket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Kb. 3/4 - 1 órán át főzzük, ez idő alatt a hús omlósra megfő, a zöldségek szinte szétmállnak. Épp ezért nem is kell turmixolni, mert már eleve rusztikusan pépes, néhol darabos, pont így jó. Belekeverek 2 dl görög joghurtot - újabban tejföl helyett is ezt használom, nagyon ízletes és könnyed -, és hozzáadok a különleges savanykás íze miatt egy púpos teáskanálnyi szumakot (szömörce), amit arab/török boltokban lehet teljesen megfizethető áron megvásárolni. Ettől pikáns lesz. De ez csak egy opció. A húst kiszedem, és kevés zsiradékon 1-2 perc alatt megpirítom mindkét oldalát, így kívül ropogós, belül puha, szaftos marad.
Ennyi az egész. Rántás/habarás/liszt nélkül, összesen 1 óra alatt elkészül cakli-pakli.
Szívből ajánlom :)