Pitával tunkolgatva, zöldségekkel mártogatva, taccos-ként vagy épp kis paprikákba töltve. Padlizsánból, avokádóból, földimogyoróból, szárított paradicsomból, céklából, édeskrumpliból. Klasszikusan csicseriborsóból. De ezt is lehet ízesíteni, bekeverni bébispenóttal, sült paprikával, akármivel. Ahogy kedvünk szottyan, ahogy ízlésünk kívánja, fantáziánk engedi.
Ettől függetlenül nekem még mindig a klasszikus a kedvenc, A csicseriborsós tahinis. Rajongok érte. Ilyen melegben a leggyorsabb vacsora, amit általában hasábokra vágott zöldségekkel (uborka, répa, szárzeller stb.) szoktam kínálni. De pitával vagy akár pereccel is csodás.
A mai humuszom, mert hogy erről van szó, egy kicsit rendhagyó. A nyár képviselteti magát rajta mind színeiben, mind ízeiben egyaránt. Mert hát ha az ember lánya kimegy piacolni, akkor fantasztikus, ámde semmi különös dolgokra lel. Egy szépen mosolygó őszibarackra, frissen kevert salátára (bébispenót, rukkola, madárbegy), kukoricacsőre, olívabogyóra és színes koktélparadicsomokra. Így hát a mai krém így néz ki, és amelynek fedőneve piacos humusz :
Hozzávalók 4-6 főre:
- 2 doboz csircseriborsó
- 3 ek tahini krém
- 1 lime leve (citrom is jó)
- só, bors, őrölt római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj (extra szűz)
- ízlés szerint: őszibarack, koktélparadicsom, vegyes friss saláta, kukorica, olívabogyó, kapribogyó
Elkészítése:
A konzervekről leöntöm a levet. Pontosítok: az egyikről teljesen, a másikról csak félig. Beleteszem egy késes aprítógépbe, hozzáadom a tahinit, a lime levét, sőt, borsot, római köményt, fokhagymát és egy kanál olívaolajat. Krém állagúra pépesítem. Kiteszem egy tálba, díszítem ízlés szerint, majd meglocsolom az egészet olívaolajjal. Mértékkel, nem kell, hogy ússzon benne...
És ennyi is az egész mindennel együtt sincs 10 perc. Az eredmény mennyei. Ha ezt nem próbálod ki, kimarad valami isteniből.
Jó étvágyat!