Hogy miiiii???? Igen, SÁRGABARACK MAJONÉZ! Állagát tekintve majonéz, de amúgy inkább pesto, ha már az elkészítését nézzük.
Eszembe jutott, hogy én mennyire szeretem az édes és sós ízek keveredését. Egy finom sült, kompóttal vagy befőttel. Húsokhoz fűszeres chutney-t kínálni... Ezek mind-mind csábítóak az ízlelőbimbóimnak. Most, amikor a befőzések időszakát éljük, és a zöldségesnél olcsón lehet venni érett, úgymond "lekvárnak való" gyümölcsöket, akkor kár kihagyni, hogy pár üveggel eltegyünk a nyár ízeiből. Jómagam nem rajongok az édes lekvárokért, de tegnap szembejött velem egy kilónyi isteni, érett sárgabarack. Gondoltam egy merészet és kitaláltam egy különleges dolgot. A barackot kimagozás után feltettem főzni egy kevés borral és sok-sok friss zöldfűszerrel. Merészebbeknek ajánlom ezt az ízpárosítást, bár megjegyzem mindenki úgy fűszerezi, ahogy szereti, így nem is kell annyira merésznek lenni hozzá. Az alább felsorolt alapanyagokat azért választottam, mert különösen harmonizálnak egymással, de tényleg kicserélhető bármilyen általatok kedvelt fűszerre. Ez a majonéz szendvicshez, sültekhez, grillezett zöldségekhez egyaránt ajánlott. Kihozza az alapízeket és ráerősít arra. Ugyanakkor nem tolakodó, hanem kellemesen selymes állagával kitűnő kiegészítője az ételeknek. Szívből ajánlom!
Hozzávalók:
- 1 kg érett sárgabarack
- 2 tk. só
- 2 tk. őrölt bors
- 2 ág friss rozmaring
- 2 ág friss kakukkfű
- 2-3 friss currylevél - ha nincs, akkor 1 tk. currypor
- 1 db chili - opcionális
- 2 ek. cukor - vagy eritrit
- 1,5 dl fehérbor vagy rosé
- 3 dl extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
A megmosott és kimagozott sárgabarackokat tegyük fel főni 1,5 dl fehérborral vagy roséval. Tegyük bele az összes fűszert, a sót, borsot és cukrot is beleértve. Forraljuk fel, majd utána vegyünk vissza a hőből és alacsony lángon épp csak finoman hagyjuk rotyogni. Amikor elpárolgott a bor alkoholtartalma, és szép homogén állagú lesz a barack, és jó sűrűvé redukálódott az egész, akkor zárjuk le. Hagyjuk pár percet pihenni, majd egy botmixerrel pépesítsük, miközben folyamatosan öntjük hozzá az olívaolajat. A végeredmény, ahogy látszik is, egy selymes, lágy krém, pont, mint a majonéznél. Az íze gyümölcsös, fűszeres, pikáns, igazán különleges. Érdemes kipróbálni!