Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sárgabarack majonéz

- ami pesto -

2016. július 17. - Heni süt neked

Hogy miiiii???? Igen, SÁRGABARACK MAJONÉZ! Állagát tekintve majonéz, de amúgy inkább pesto, ha már az elkészítését nézzük.

Eszembe jutott, hogy én mennyire szeretem az édes és sós ízek keveredését. Egy finom sült, kompóttal vagy befőttel. Húsokhoz fűszeres chutney-t kínálni... Ezek mind-mind csábítóak az ízlelőbimbóimnak. Most, amikor a befőzések időszakát éljük, és a zöldségesnél olcsón lehet venni érett, úgymond "lekvárnak való" gyümölcsöket, akkor kár kihagyni, hogy pár üveggel eltegyünk a nyár ízeiből. Jómagam nem rajongok az édes lekvárokért, de tegnap szembejött velem egy kilónyi isteni, érett sárgabarack. Gondoltam egy merészet és kitaláltam egy különleges dolgot. A barackot kimagozás után feltettem főzni egy kevés borral és sok-sok friss zöldfűszerrel. Merészebbeknek ajánlom ezt az ízpárosítást, bár megjegyzem mindenki úgy fűszerezi, ahogy szereti, így nem is kell annyira merésznek lenni hozzá. Az alább felsorolt alapanyagokat azért választottam, mert különösen harmonizálnak egymással, de tényleg kicserélhető bármilyen általatok kedvelt fűszerre. Ez a majonéz szendvicshez, sültekhez, grillezett zöldségekhez egyaránt ajánlott. Kihozza az alapízeket és ráerősít arra. Ugyanakkor nem tolakodó, hanem kellemesen selymes állagával kitűnő kiegészítője az ételeknek. Szívből ajánlom!

 sargabarack_majonez1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg érett sárgabarack
  • 2 tk. só
  • 2 tk. őrölt bors
  • 2 ág friss rozmaring
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2-3 friss currylevél - ha nincs, akkor 1 tk. currypor
  • 1 db chili - opcionális
  • 2 ek. cukor - vagy eritrit
  • 1,5 dl fehérbor vagy rosé
  • 3 dl extra szűz olívaolaj

 

sargabarack_majonez.jpg

 

Elkészítése:

A megmosott és kimagozott sárgabarackokat tegyük fel főni 1,5 dl fehérborral vagy roséval. Tegyük bele az összes fűszert, a sót, borsot és cukrot is beleértve. Forraljuk fel, majd utána vegyünk vissza a hőből és alacsony lángon épp csak finoman hagyjuk rotyogni. Amikor elpárolgott a bor alkoholtartalma, és szép homogén állagú lesz a barack, és jó sűrűvé redukálódott az egész, akkor zárjuk le. Hagyjuk pár percet pihenni, majd egy botmixerrel pépesítsük, miközben folyamatosan öntjük hozzá az olívaolajat. A végeredmény, ahogy látszik is, egy selymes, lágy krém, pont, mint a majonéznél. Az íze gyümölcsös, fűszeres, pikáns, igazán különleges. Érdemes kipróbálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr448895240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Old Shatterhand is Dead 2016.07.18. 11:36:52

csupán azért volt szükséges majonéznek titulálni ezt az ételt, hogy valaki rákattintson?
nem rossz egyébként.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.07.18. 11:40:05

@Old Shatterhand is Dead: nem. azért tituláltam annak, mert összetételében (vmi+fűszerek+sok olaj= emulgeált állag) és felhasználásában is majonéz. :)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.07.20. 16:13:27

@olgi: felbontás nélkül szinte bármeddig, nincs benne tojás vagy más romlandó. Felbontás után hűtőben, sokáig :)

olgi · http://sites.google.com/site/utolsoidok/ 2016.07.20. 20:56:28

köszönöm a receptet, megcsináltam, úgy tűnik, sikere lesz :)
jó gondolat volt! :)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.07.20. 21:05:29

@olgi: nagyon örülök! jó étvágyat hozzá! ajánlom, hogy hallal is próbáljátok ki, mennyei! :)
süti beállítások módosítása