Szeretem a karfiolt. Leginkább a sokféle felhasználási módja miatt. Például az is nagyon tetszik benne, ahogy egy egyszerű zöldségételt is úgy lehet elkészíteni belőle, hogy egyik húsevő ismerősöm sem hiányolja belőle a húst. Pikáns, kissé csípős, sült, de szaftos étel ez, ami teljesen elcsábít.
Elkészítése:
- 1 fej karfiol
- 2-3 ek. (Sriracha) csípős szósz
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olívaolaj
- 1 dl paradicsomlé
- só, bors
- fél csomag koriander/petrezselyem
- 1 csipet szezámmag (opcionális)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Szedjük rózsáira a karfiolt és sós vízben főzzük elő. Ez leginkább azt jelenti, hogy félkeményre főzzük, semmiképp NE teljesen puhára! Ha elkészült, egy szűrőkanállal emeljük ki a vízből (így nem törik össze, míg ha leöntjük a vizet róla, esélyes, hogy törni fog), és helyezzük egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba. Egy keverőtálban keverjük alaposan össze a csípős szószt, a paradicsomlevet, 2-3 ek. olívaolajat, a reszelt fokhagymákat, kevés sót és borsot. Öntsük a karfiolrózsák tetejére a fűszeres szószt, és sózzuk még meg egy picit a tetejét.
Tegyük be a sütőbe és 10-15 percig süssük, míg a teteje kissé megpirul és enyhén ropogós nem lesz. Tálaláskor szórjuk meg a korianderrel (vagy petrezselyemmel) és a szezámmaggal.
Ha valaki szereti a pikáns dolgokat egy kevés lime levével is megöntözheti a tetejét.
Kitűnő önálló étel, de tökéletes kiegészítője egy vendégváró vacsorának, vagy finom halételeknek.
Jó étvágyat hozzá!