Szezonja van a bogyós gyümölcsöknek, úgy mint szeder, áfonya, stb... Imádom az áfonyát, így most ebben gondolkodtam. Miután nem vagyok oda az édességekért, ezért ha már készítek valamit, akkor az olyan, ami nem túl édes, nem gejl, hanem egy üde, gyümölcsös valami. Például egy sajttorta. Sok-sok áfonyával.
Hozzávalók
a tésztához:
- 20 dkg édes keksz - gm diétában pl. Schar keksz
- 10 dkg őrölt dió (opcionális)
- 1 ek. cukor - vagy eritrit
- 15 dkg vaj - vagy margarin
a sajtkrémhez
- 50 dkg natúr sajtkrém (mascarpone) - lm diétában lm marcarpone vagy lm Philadelphia sajtkrém
- 10 dkg cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
- 3 tojás
- 1 tk. vanília kivonat
az áfonya szószhoz:
- 2 dl víz
- 10 dkg cukor - vagy ennek megfelelő eritrit
- 20 dkg friss áfonya
- 1 citrom reszelt héja és fele részének leve
Elkészítése:
Tegyük egy zacskóba a kekszet és egy sodrófával zúzzuk apróra vagy aprítógépben törjük össze. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a diót, a cukrot, majd gyúrjuk egységessé és nyomkodjuk le egy enyhén kivajazott piteforma aljára. Egy tipp: ha egy sütőpapírt terítünk a vajas morzsára és fogunk egy üvegpoharat, akkor azzal jól szét tudjuk teríteni a formában úgy, hogy alaposan összeálljon.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A krémsajtot egy kézi mixerrel keverjük ki habos-lazára, amíg nem lesz lágy és selymes. Adjuk hozzá a cukrot (édesítőt), és keverjük át megint. A következő lépés a tojások: egyenként adagoljuk hozzá, ez fontos! Majd a mixerrel mindig keverjünk rajta, verjük fel alaposan! Adjuk hozzá a vanília kivonatot, ezzel is mixeljünk egyet. A sajtkrémnek egyneműnek, csomómentesnek és nagyon lágynak és habosnak kell lennie.
Öntsük a sajtkrémet a tészta alapra, majd tegyük az előmelegített sütőbe egy órára. Ne aggódjunk, ha a szélei kicsit barnára sülnek és a közepe kissé repedezett. Ez így tökéletes! És hát úgyis most jön rá az áfonyaszósz :)
Egy kisebb lábosba tegyük bele a szósz összes hozzávalóit, tegyük fel a tűzre közepes lángon és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy összeforrjanak, a cukor elolvadjon és szépen besűrűsödjön a szósz. Arra ügyeljünk, hogy az áfonyaszemek ne főjenek szét! Hagyjuk kihűlni kissé és öntsük rá a süti tetejére. Szépen terítsük szét rajta. Ha marad a szószból, akkor tálaláskor még öntözzük meg egy-egy kanállal.
Mennyei kényeztetés testnek és léleknek egyaránt.
Jó étvágyat hozzá!