Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Rakott kel egészségesen, ízletesen

2016. szeptember 23. - Heni süt neked

Senki ne rezzenjen össze! Szinte mindenben a megszokott recept szerint készítettem, kivéve azt, hogy rizs helyett zabpelyhet és tejföl helyett görög joghurtot használtam. Az eredmény pazar lett. Új íz, de semmi kompromisszum! Csodás lett. Ez amolyan kora őszi, könnyített verzió. Mindenkinek. Aki fogyózik, vagy épp csak odafigyel arra mit és hogyan eszik, annak, akinek kicsit kímélnie kell a gyomrát, vagy esetleg csak nem akar kajakómától eldőlni ebéd után. De azoknak is, akik nyitottak az újdonságokra.Ezeknek az embereknek mind ajánlom, jó szívvel ezt a nagyon ízletes megoldást!

rakott_kel_par_salival.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 fej zöld levelű, friss kelkáposzta (ez csak esztétikai kérdés, szebb a zöld, mint a sárga levél) 
  • 0,5 kg darált csirke- vagy pulykahús
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre zabpehely (nagyszemű)
  • só, bors
  • 4 dl görög joghurt
  • kevés olaj
  • 2 ek. zsemlemorzsa (elhagyható)

rakott_kel_par_salival1.jpg

Elkészítése:

A kelkáposzta torzsájának alját levágjuk, így könnyen leveleire tudjuk bontani. Megmosás után sós vízbe tegyük fel főni. Kb. 15 perc után már a vastag ere is megpuhul, akkor öntsük le a vizet róla.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy serpenyőben kevés olajon dinszteljük meg a felkockázott hagymát, majd tegyük hozzá a darált húst. Nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig pirítsuk össze. Öntsük fel 1 dl vízzel és pároljuk puhára a húst. Amikor már majdnem elfövi a levét, zárjuk el alatta a gázt és öntsük hozzá a zabpelyhet. Keverjük össze alaposan a hússal. 

Mindeközben olajozzunk ki (nagyon vékonyan, épp hogy) egy tűzálló tálat vagy mély tepsit. A megfőtt kellevelek felét fektessük szépen a tál aljára, majd öntsük rá a darált húst. Hogy ne legyen nagyon száraz, a joghurt felével locsoljuk meg. Fedjük le a kelkáposzta megmaradt felével és locsoljuk meg a megmaradt joghurttal úgy, hogy befedje teljesen. Nem muszáj, de én meg szoktam szórni egy-két evőkanál zsemlemorzsával, ettől kicsit ropogósabb lesz (de igazán elhagyható).

Tegyük a sütőbe és 30 percig 200 fokon süssük. Miután már minden megfőzve került a sütőbe, így csak az összesütés miatt kell a sütőben sülnie. Hogy jó ropogós legyen a teteje, esetleg grillezzünk rá egy 5 percet.

Könnyítésként ecetes paradicsomsalátával kínáltam. Megbolondította! :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3910829742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása