Ősszel is épp annyira vágyunk a gyümölcsökre, mint nyáron. És ennek az évszaknak is megvannak a maga sztárjai, mint pl. az alma, körte, áfonya... Ám egy kis csavar mindig izgalmasabbá teszi ételeinket. Ez a mostani desszert egy ínycsiklandó, meleg és fűszeres gyümölcsbomba. És hát valljuk be, nincs is annál jobb az ilyen hűvös napokon, mint amikor a sütő melege és a mennyei illatok lengik be a lakást...
Hozzávalók:
- 2 db alma
- 2 db körte
- 15 dkg friss áfonya
- 1/4 ananász konzerv (lé nélkül)
- egy fél citrom leve
- 4 ek cukor vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 ek méz
- 1 tk fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 4 ek vaj vagy margarin
- 5 dkg dió
- egy kis darab reszelt gyömbér
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt. 170 fokra.
Mossuk meg az almát és a körtét, majd magozzuk ki és várjuk szeletekre (ne túl vékonyra)! A héját hagyjuk rajta! Tegyük egy tálba és locsoljuk meg egy fél citrom levével. Alaposan keverjük össze, hogy mindenhol bevonja a citromlé, ezzel megakadályozva a gyümölcsök megbarnulását. Adjuk hozzá az áfonyát és az ananász darabokat is. Egy másik tálban keverjük össze a megolvasztott vajat, cukrot és a fűszereket. Adjuk hozzá a mézet és egy keveset az ananász konzerv levéből is. Ezt a mixet öntsük rá a gyümölcsökre és keverjük össze alaposan, de ügyelve, hogy ne törjenek össze! A gyümölcsöket tegyük egy tepsibe, majd öntözzük meg tetejét a tál alján maradt vajas, cukros, fűszeres lével. Süssük 1 órán át 170 fokon.A nagyobb darabokra vágott diót beletehetjük az elején, vagy a sütés közepén (ha attól tartunk, hogy megégne - nem fog!), de közvetlenül tálalás előtt is. Mielőtt az asztalra kerülnet keverjük össze az egészet.