Nincs is annál jobb, mint amikor egy gazdag, tartalmas zöldséglevest kanalazgathatunk családi körben, egy hűvös, őszi napon. Mivel gyorsan elkészül, ezért egy hétköznapi vacsorára is elkészíthetjük, de persze egy szép hétvégi napon, amikor nem akarsz pepecselni a konyhában, hanem inkább kimozdulnál otthonról, akkor is tökéletes megoldás pl. ebédre. Jó szívvel ajánlom! :)
Hozzávalók:
- 1 doboz fehérbab konzerv
- 2 szál szárzeller
- 1 darabka sütőtök
- fél fej (kisebb darab) kelkáposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1,5 l alaplé
- só, bors
- 1 tk római kömény
- 1-2 ág friss kakukkfű és rozmaring
- 1 szál (csípős) kolbász
- 2 szelet kenyér (gm kenyér)
Elkészítése:
Hevítsük fel egy lábosban az olajat és dobjuk rá a felkockázott hagymát. Tegyük bele a köménymagot. Adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. Egy sütőtök negyedét pucoljuk meg és vágjuk kisebb kockára. A fokhagyma gerezdeket lapítsuk ki egy kés lapjával és tegyük a hagymás keverékhez. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel 1,5 l alaplével (vízzel). Adjuk hozzá a darabokra vágott kelkáposztát és a zöldfűszereket. Forraljuk fel az egészet, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot. Hagyjuk alacsony lángon gyöngyözni a levest 20 percig és már kész is.
Tálaláskor egy szelet pirított kenyérrel tálaljuk ezt a tartalmas, isteni, őszi egytálételt. Jó étvágyat!