Becsülni kell a régi, bevált recepteket. Az egyszerűség olykor a nagyszerűség jelzője is. Mint a klasszikus, magyar krumplilevesnél, aminek az íze megbújik mindenki szájában, és mint a jó Madeleine süti megannyi emléket ébreszt bennünk. A nagyinál töltött nyár, a menza vesztes próbálkozása a jó ízekkel, az első saját próbálkozás, anya utánozhatatlan főztje. Manapság nem túl divatos étel, pedig annyira sima ügy elkészíteni, és olyan finom, hogy érthetetlen ez a mellőzöttség. Talán vidéken, a hétköznap asztalra kerülő ételek között előfordul, pedig többre érdemes. Tessék újból és gyakran elkészíteni ezt a csodás levest. Hozzuk vissza a köztudatba megint, kerüljön gyakrabban a családi asztalra a magyaros krumplileves tejföllel. Vagy anélkül.
Hozzávalók 4 főre:
- 6 db krumpli
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom - opcionális
- 1 db tv paprika - opcionális
- 1 cs. petrezselyem
- kevés zsiradék/olaj
- 1 ek fűszerpaprika
- só, bors
- 2 dl tejföl / lm joghurt - opcionális
Elkészítése:
Az olajon dinszteljük meg a kockára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt (most egy jó minőségű lecsó kolbászt vettem, pazar lett vele a leves), kicsit pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a felaprított sárgarépát (tudom, nem szokás beletenni, de jót tesz neki, higgyétek el), és a kockára vágott krumplit, valamint a paprikát és a paradicsomot is. Szórjuk meg a fűszerpaprikával és keverjük össze, hogy a zsiradékban ki tudjon oldódni az összes aromája. Legvégül a csomag petrezselymet tegyük az zöldségek tetejére.
Megjegyzés: A répát és a krumplit nem hámoztam meg. Egy ideje csak a vastag héjú zöldséget pucolom meg (pl. fehérrépa), a többin rajta hagyom. Mint a legtöbb esetben ezeknél is a legtöbb tápanyag a héjban van. Természetesen, ha te akarod, akkor pucold meg! :)
Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven legyen leve. Fedjük le.. Tegyük fel nagy lángon forrni, majd forrás után vegyük takarékra a lángot és főzzük további 20 percig. Ezzel el is készült.
Tálaláskor egy kanál tejfölt teszek a leves tetejére, a tányérba. De ez már igazán csak ízlés kérdése...
Jó étvágyat hozzá!