Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

A jó öreg krumplileves

2016. október 26. - Heni süt neked

Becsülni kell a régi, bevált recepteket. Az egyszerűség olykor a nagyszerűség jelzője is. Mint a klasszikus, magyar krumplilevesnél, aminek az íze megbújik mindenki szájában, és mint a jó Madeleine süti megannyi emléket ébreszt bennünk. A nagyinál töltött nyár, a menza vesztes próbálkozása a jó ízekkel, az első saját próbálkozás, anya utánozhatatlan főztje. Manapság nem túl divatos étel, pedig annyira sima ügy elkészíteni, és olyan finom, hogy érthetetlen ez a mellőzöttség. Talán vidéken, a hétköznap asztalra kerülő ételek között előfordul, pedig többre érdemes. Tessék újból és gyakran elkészíteni ezt a csodás levest. Hozzuk vissza a köztudatba megint, kerüljön gyakrabban a családi asztalra a magyaros krumplileves tejföllel. Vagy anélkül.

krumplileves1.jpg

Hozzávalók 4 főre:

  • 6 db krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom - opcionális
  • 1 db tv paprika - opcionális
  • 1 cs. petrezselyem
  • kevés zsiradék/olaj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, bors
  • 2 dl tejföl / lm joghurt - opcionális

krumplileves.jpg

Elkészítése:

Az olajon dinszteljük meg a kockára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt (most egy jó minőségű lecsó kolbászt vettem, pazar lett vele a leves), kicsit pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a felaprított sárgarépát (tudom, nem szokás beletenni, de jót tesz neki, higgyétek el), és a kockára vágott krumplit, valamint a paprikát és a paradicsomot is. Szórjuk meg a fűszerpaprikával és keverjük össze, hogy a zsiradékban ki tudjon oldódni az összes aromája. Legvégül a csomag petrezselymet tegyük az zöldségek tetejére.

Megjegyzés: A répát és a krumplit nem hámoztam meg. Egy ideje csak a vastag héjú zöldséget pucolom meg (pl. fehérrépa), a többin rajta hagyom. Mint a legtöbb esetben ezeknél is a legtöbb tápanyag a héjban van. Természetesen, ha te akarod, akkor pucold meg! :)

Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven legyen leve. Fedjük le.. Tegyük fel nagy lángon forrni, majd forrás után vegyük takarékra a lángot és főzzük további 20 percig. Ezzel el is készült. 

Tálaláskor egy kanál tejfölt teszek a leves tetejére, a tányérba. De ez már igazán csak ízlés kérdése...

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9011825227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.28. 08:45:38

Egyszer próbáld meg úgy, hogy nem vízzel öntöd fel, hanem fele zöldségalaplé, fele tejföl keverékkel. És nem lecsókolbászt, hanem lángolt parasztkolbászt teszel bele. És babérlevelet is.
Szerintem érdemes.

2016.10.29. 20:37:43

nem
a krumplileves legyen krumplileves, azaz
nem a répa itt a baj, hanem a zeller teljes hiánya
zellergumó kell bele, egészen apróra vágva, a hagymával szinte együtt pirítva, a végén nem petrezselyem, dehogyis, hanem zellerlevél, esetleg lestyán (maggi fűszer)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.10.29. 20:40:07

@pizzaszeletvágó: szerinted. sztem meg nem. :) de ez a jó a főzésben, vannak alapok, de úgy készíted el az ételt, ahogy te akarod, ahogy tanultad, ahogy a családod szereti. Nálunk így megy...
süti beállítások módosítása