Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fűszeres egyben sült tarja

2016. október 29. - Heni süt neked

Ez az az étel, amit 5 perc alatt előkészítesz, majd bedugod a sütőbe és 3 órán keresztül rá sem nézel. Ez a klasszikus slow food, ami a gyönyörök kertje, és a legjobb dolog, ami csak egy hússal történhet. 150 fokon, órákon keresztül puhul, sül, válik ropogóssá. A hús finoman pihen, szaunázik, érlelődik. Az eredmény pedig leírhatatlan. Olyan omlós hús, amit két villával lehet széttépkedni. A fűszerkeverék minden porszeme beleívódott a tarja minden kis molekulájába. A gránátalma leve és kiütögetett gyöngyei pedig a legvégén megadták neki azt a pluszt, amire épp szüksége volt. Kis fanyarságot, kis édességet, mennyei finomságot.

fuszeres_egyben_sult_tarja.jpg

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csontos tarja
  • 3 ek sertészsír
  • 1 fej fokhagyma
  • fűszerkeverék - só, bors, koriandermag, római kömény, chilipehely, pirospaprika
  • 2 ek méz
  • 2 db sárgarépa
  • 1,5 dl víz
  • 1 db gránátalma
  • fél db rollo rosso saláta (vagy bármilyen egyéb)

fuszeres_egyben_sult_tarja5.jpg

Elkészítése:

A csontos tarját - ez fontos, mert a csont mindig hozzátesz a zamathoz - alaposan beszórjuk a fűszerkeverékkel, majd egy (öntöttvas) lábosba tesszük zsiradékra. mellé tesszük a fokhagyma gerezdeket (soknak tűnhet, de nem az), a nagyobb darabokra vágott sárgarépát (elhagyható, de igazán különleges ízt kölcsönöz a húsnak és a szaftnak egyaránt). Majd a legvégén megkenjük mézzel a tarja tetejét. Ennyi az előkészítés, nem több,mint 5 perc. Miután betettük a sütőbe a húst (a már említett 150 fokra), semmi más dolgunk nincs, mint várni. Minden mást a sütő végez el helyettünk. 2,5 óra után vegyük le a fedőt és anélkül süssük tovább. 3-3,5 óra után annyira megpuhul, hogy két villával tudjuk szétszedni.

fuszeres_egyben_sult_tarja1.jpg

Salátaágyra helyezzük a száljaira szedett sült húst, majd megszórjuk a gránátalma gyöngyeivel, majd a levét is ráfacsarjuk. 

fuszeres_egyben_sult_tarja6.jpg

Az eredmény igazán mennyei. Ha valaki szeretne tartalmasabb köretet hozzá kínálni, annak ajánlom a tört krumplit, vagy épp puliszkát.

Ámde ne feledkezzünk meg a visszamaradt sült zsírról sem! Tudom,manapság nem trendi dolog ilyet írni, de a kenyérre kenve, hagymával egyszerűen verhetetlen.Én egy kis húst is szoktam visszatenni a zsírba, így még finomabb lesz. Vacsorára teával, sörrel vagy fröccsel maga a tökély! Szerintem alkalmanként el lehet csábulni ilyen finomságokkal, csak a mértékre kell ügyelni. 

fuszeres_egyben_sult_tarja4.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2511810043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GézaBá 2016.10.31. 09:28:58

Kevés víz (bor) nem kell alá?

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.10.31. 17:44:56

@GézaBá: Miután nagyon lassan, alacsony hőfokon, továbbá fedő alatt puhul, így nem szükséges. Jó sütést! :)

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2016.10.31. 22:28:44

@sóskatáska: ahogy a recept bevezetőjében is írtam 150 fok. jó sütést! :)
süti beállítások módosítása