Ez az az étel, amit 5 perc alatt előkészítesz, majd bedugod a sütőbe és 3 órán keresztül rá sem nézel. Ez a klasszikus slow food, ami a gyönyörök kertje, és a legjobb dolog, ami csak egy hússal történhet. 150 fokon, órákon keresztül puhul, sül, válik ropogóssá. A hús finoman pihen, szaunázik, érlelődik. Az eredmény pedig leírhatatlan. Olyan omlós hús, amit két villával lehet széttépkedni. A fűszerkeverék minden porszeme beleívódott a tarja minden kis molekulájába. A gránátalma leve és kiütögetett gyöngyei pedig a legvégén megadták neki azt a pluszt, amire épp szüksége volt. Kis fanyarságot, kis édességet, mennyei finomságot.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontos tarja
- 3 ek sertészsír
- 1 fej fokhagyma
- fűszerkeverék - só, bors, koriandermag, római kömény, chilipehely, pirospaprika
- 2 ek méz
- 2 db sárgarépa
- 1,5 dl víz
- 1 db gránátalma
- fél db rollo rosso saláta (vagy bármilyen egyéb)
Elkészítése:
A csontos tarját - ez fontos, mert a csont mindig hozzátesz a zamathoz - alaposan beszórjuk a fűszerkeverékkel, majd egy (öntöttvas) lábosba tesszük zsiradékra. mellé tesszük a fokhagyma gerezdeket (soknak tűnhet, de nem az), a nagyobb darabokra vágott sárgarépát (elhagyható, de igazán különleges ízt kölcsönöz a húsnak és a szaftnak egyaránt). Majd a legvégén megkenjük mézzel a tarja tetejét. Ennyi az előkészítés, nem több,mint 5 perc. Miután betettük a sütőbe a húst (a már említett 150 fokra), semmi más dolgunk nincs, mint várni. Minden mást a sütő végez el helyettünk. 2,5 óra után vegyük le a fedőt és anélkül süssük tovább. 3-3,5 óra után annyira megpuhul, hogy két villával tudjuk szétszedni.
Salátaágyra helyezzük a száljaira szedett sült húst, majd megszórjuk a gránátalma gyöngyeivel, majd a levét is ráfacsarjuk.
Az eredmény igazán mennyei. Ha valaki szeretne tartalmasabb köretet hozzá kínálni, annak ajánlom a tört krumplit, vagy épp puliszkát.
Ámde ne feledkezzünk meg a visszamaradt sült zsírról sem! Tudom,manapság nem trendi dolog ilyet írni, de a kenyérre kenve, hagymával egyszerűen verhetetlen.Én egy kis húst is szoktam visszatenni a zsírba, így még finomabb lesz. Vacsorára teával, sörrel vagy fröccsel maga a tökély! Szerintem alkalmanként el lehet csábulni ilyen finomságokkal, csak a mértékre kell ügyelni.
Jó étvágyat!