Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Serpenyős zöldbab

2016. november 22. - Heni süt neked

Ropogós pirított hagyma, selymesen krémes gombamártás, olvadt sajt, roppanós zöldbab.Mindez egy ételben. Méghozzá nem is akármilyenben. Egy igazi egytálétel, ami önálló fogásként is megállja a helyét, de kitűnő köret egy szaftos sülthöz. Kedvence lehet vega, vegán vagy épp húsimádóknak is, akik most az ízek bűvöletében el is felejtkeznek a húsról, mint tényezőről. Na jó, jó. Ha nagyon kívánnak hozzá mégis valami ütőset, akkor egy kis sült bacont simán bele lehet csempészni ebbe az ízkavalkádba. Rontani tuti nem ront rajta! :) 

Ismét egy gyorsan elkészülő és nagy zamatos étel, amin keresztül be lehet bizonyítani, hogy az egyszerű nagyszerű, hogy a főzés nem ördögtől való, és hogy egy kezdő is sikereket érhet el a konyhában nem csak tojásrántottával. Összetett, harmonikus ízek, kellemes állag, mennyei illatok, amik csak arra várnak, hogy a te otthonban is életre keljenek. Ne hagyd ki!

serpemyos_zoldbab1.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg fagyasztott, zöld ceruzabab 
  • 4 ek vaj/margarin/kókuszolaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 maroknyi házi, darabos zsemlemorzsa - gm diétában maradék gm kenyérből
  • 4 ek reszelt sajt - lm diétában növényi sajt
  • 30 dkg csiperke gomba
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt - gm diétában keményítő
  • 2 dl alaplé vagy víz
  • 2 dl tej - lm diétában magtej

 Elkészítése:

Lobogó, sós vízbe tegyük a fagyasztott, zöld ceruzababot, majd kb. 6-8 perc főzés után öntsük le róla a forró vizet és öblítsük le hideggel hogy ne főjön tovább! Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert akkor állagát veszti és csak a szétfőtt, pépes valamit kapunk egy roppanós zöldség helyett! 

Amíg a bab fő, készítsük el a pirított a hagymát, amit majd a tetejére szórunk: olvasszuk fel a vaj felét (2 ek) egy serpenyőben közepes lángon, majd tegyük bele az egyik felkarikázott hagymát. Pirítsuk, amíg áttetsző nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a kenyérmorzsát, amivel most már együtt pirítjuk tovább a hagymát, amíg az egész aranybarna és ropogós nem lesz. Vegyük ki a serpenyőből és újabb vaj (a másik 2 ek) hozzáadásával kezdjük el a gombamártást készíteni. Közepes lángon a felszeletelt gombát dinszteljük meg a vajon. Kevergessük, mert az elején lekaphat, de pár perc alatt kiengedi a gomba a vizet magából, és már könnyebb kezelni. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát lereszelve. Kevergessük még 1-2 percig, majd szórjuk meg liszttel (ha keményítőt használunk, akkor ezt előbb keverjük ki a tejjel és majd úgy adjuk a gombához). Kicsit pirítsuk le a lisztet, majd adjuk hozzá a tejet.Forraljuk fel kevergetés mellett, míg besűrűsödik. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, a főtt ceruzababot, óvatosan keverjük össze, egyrészt, hogy le ne égjen az alja, másrészt, hogy ne törjük össze a zöldbabot. A legvégén szórjuk meg a sült hagymás pirított morzsával.  Aki akarja beteheti előmelegített sütőbe 200 fokra, 10 percre, hogy még roppanósabb legyen a teteje.

És kész is! :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3011977974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása