Van, amit egyszerűen nem lehet pótolni, helyettesíteni. A házi friss, meleg, ropogós libatöpörtyű, ami csak úgy omlik szét a szájban, amihez a foszlós kenyér dukál és némi savanyúság, hogy könnyítse a zsíros, ámde mégis mennyei kisült kockák nehézségét, na az pont ilyen. És ez az, amit mindenkinek ki kell próbálnia. Az ára príma, az elkészítése egyszerű, az íze leírhatatlan. Tehát: SÜTÉSRE FEL!
Hozzávalók:
- 2 kg bőrös libaháj
- 2 dl víz
- só
Elkészítése:
Egy vastagfalú lábasba tegyük bele a nagyobb (kb. 3x3 cm) kockára vágott libahájat. Sózzuk, majd öntsük fel vízzel és először nagy, majd miután kezd kiolvadni a zsír, közepes lángon süssük tovább, és NE fedjük le!. Így a víz lassan elpárolog, viszont az elején segít, hogy ne égjen le a bőrös háj. Mire már nincs benne víz, kisül a zsír nagyja, addigra már csak ropogós, szép aranybarnára kell kisütnünk a kockákat. Szedjük ki szűrővel, csöpögtessük le! A zsírt, miután langyosra hűlt, töltsük üvegbe, vagy tárolóedénybe. A hűtőben vagy egyéb hideg helyen (kamra, pince) nagyon sokáig eláll. Ezzel a legjobb sütni. Az olívaolaj méltó ellenfele. Azzal inkább salátázzunk, főzzünk.
Tipp: Fogyasztásnál ne legyünk mohók, habár nagyon eteti magát. De megüli a gyomrunkat. Inkább többször csipegessünk belőle!
Az eredmény igazán önmagáért beszél... Jó étvágyat hozzá!