Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Fodros kel főzelék...

...pirított édesburgonyával és lenmaggal

2016. december 12. - Heni süt neked

Szerencsére már egyre több helyen lehet kapni a kelnek ezt a fajtáját, az úgynevezett fodros, avagy leves kelt. Enyhén földes ízű, kálciumban és magnéziumban igen gazdag. Egy nagyon nagy előnye, hogy főzés közben is megtartja színét, így igazán csábító nem csak az ízlelőbimbóknak, de a szemnek is. Ez a főzelék egyszerű, telt ízű, kellemesen fűszeres. Az már csak hab a tortán, hogy vajon, lenmaggal együtt pirított batáta kockák kerülnek a tetejére, mintegy feltétként. Őszinte leszek, ez a lenmag-batáta kombó pirítva önmagában is mennyei pl. egy esti nassolásra. Tényleg pazar a kel és az édesburgonya együtt. Ezt muszáj kipróbálnod!

fodros_kel_fozelek2.jpg

Hozzávalók:

  • 0,5 kg fodros kel
  • 1 cs. újhagyma
  • 3 ek olívaolaj vagy kókuszolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek keményítő
  • pár csepp citromlé
  • só, bors, római kömény
  • 5 dl zöldség alaplé

a pirított feltéthez:

  • 1 kisebb édesburgonya
  • 2 ek lenmag
  • 1 tk vaj vagy margarin
  • csipet só

fodros_kel_fozelek.jpg

Elkészítése:

A kel leveleit szedjük le a száráról. A levél felét és a szárakat vágjuk fel apróra és dobjuk rá az olajra. Az újhagymát karikázzuk fel (zöldjét is) és adjuk a kelhez. Pirítsuk át az egészet, sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a szemes római köményt. Nyomjuk rá a fokhagymát, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük össze. Egy botmixerrel pürésítsük az egészet. Adjuk hozzá a pár csepp citromlevet. A levél másik felét is aprítsuk fel, és adjuk a többihez. A keményítőt oldjuk fel langyos vízben, majd adjuk a kelhez. Hagyjuk egyszer felforrni, ezután zárjuk el és kész is a főzelék.

A feltéthez kockázzuk fel a batátát. Hevítsük fel a vajat egy serpenyőben és adjuk hozzá az édeskrumplit, valamint a lenmagot. Pirítsuk össze őket, a batáta hamar megpuhul, főleg ilyen apró kockára vágva. Kb. 5-7 perc alatt elkészül, és isteni ropogóssá is válik kívül, viszont kémesen puha belül. Sózzuk meg és keverjük jól össze az egészet. 

fodros_kel_fozelek1.jpg

Tálaláskor a főzelék tetejére halmozzuk a pirított kockákat. És ennyi! Mennyei vega, vegán, ill. alapvetően egészséges étel az eredmény. 

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3211915251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása