Az egy dolog, hogy hideg van, de nem csak emiatt érkeztünk el végre a KOCSONYA SZEZONHOZ! Minden adott, hogy elkészítsük ezt a megint csak megosztó ételt. Bizony, megosztó. Van, aki egyáltalán nem szereti, van, aki kimondottan imádja (ez vagyok én). Van, aki fehéren, van, aki pirosan. Van, aki cupákkal, bőrrel, mindent bele alapon, és van, aki csak színhússal, szűrten (ez is én vagyok). És ezek csak a legalapvetőbb különbségek. Szóval: kocsonya. Lehet imádni, lehet utálni, de közömbösnek maradni iránta lehetetlen. Annak, aki kipróbálná a házit, hiszen csakis ez az IGAZI, annak álljon itt a recept, ami inkább időigényes, mint bonyolult. Az idő is inkább a főzési időre, valamint a dermedési időre vonatkozik. Az elsőnél izgulunk, hogy mindent beletegyünk, ami igazán odavaló, a másodiknál pedig türelmetlenek vagyunk, mert már annyira megkóstolnánk. Épp ezért javaslom este elkészíteni, mert éjszaka a hideg kamrában, pincében, erkélyen, hűtőben - kinek, hol - , szépen megdermed, míg mi békésen alszunk. Reggel pedig máris vár minket a finom, csodás kocsonya!!!!
Hozzávalók 4-6 tányérhoz:
- 1 db sertés bőr (ez általában fel van tekerve)
- 2 db fül
- 3 szépen megtisztított, feldarabolt sertés láb - a hentest kérjük meg, feldarabolja!
- 1 kisebb első csülök
- 20 dkg sertés lapocka
- 1 FEJ fokhagyma
- só
- 10-12 szem bors
- chili paprika - opcionális
- 1 nagy fej hagyma
- 2 db babérlevél - opcionális
- citromlé vagy ecet
Elkészítése:
A megmosott, előkészített húsokat tegyük egy nagy lábosba. A hagymát, fokhagymákat pucoljuk meg, és tegyük egyben a fazékba. Adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, ami bőven ellepi. Főzzük kb. 3 órán keresztül. Ekkorra minden alaposan megfő. Szedjük ki tálakba a húsokat és öntsük fel a húslével, szűrőn keresztül. Ha valaki, mint én, csak a tiszta húst szereti, akkor készítsünk ilyen tálat is. Hagyjuk hűvös, hideg helyen megdermedni, legalább 5-6 órán át. Fogyasszuk simán, de citromlével, avagy finom ecettel még pikánsabb lesz.
Kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!