Van az úgy, hogy egy-két kis plusszal fel tudunk dobni egy teljesen átlagos ételt. Ez esetben ráadásul csak egy kiegészítőt. Hiszen a párolt káposztát kicsiny hazánkban sült húsok és krumpli mellé tálalják. De mi van akkor, amikor egy ilyen kísérő önálló életre kell, és szinte a fő műsorszámmá avanzsál? Semmi! Csak egyszerűen történik valami kis csoda a konyhában, amitől már másképp tekintünk rá. Miért ne ehetnénk köretként? Egy isteni sülttel kínálva maga a finomság, a letisztultság, a zamatok harmóniája. És hogy mi is az a plusz? Hát, pár szem szegfűbors, egy kis chili, édesköménymag, egy csipet szerecsendió és mézes almaecet. Ennyi csak a trükk...
Hozzávalók:
- közepes fej lilakáposzta
- olaj
- só, bors
- 4-5 szem szegfűbors
- fél db chili - opcionális
- 1-2 mk édesköménymag
- csipet szerecsendió
- 0,5 dl mézes almaecet
- 2 ek cukor vagy eritrit
Elkészítése:
Szeleteljük fel a káposztát. Kissé sózzuk le. Hagyjuk kicsit állni. Az olajon pirítsuk meg a köményt, a szétnyomkodott szegfűborsot, Erre dobjuk rá a kinyomkodott, picit összetöppedt káposztát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, chilivel ízesítjük, majd hagyjuk párolódni.
TIPP: ha rajtunk marad pár darab friss chili, ne hagyjuk veszni! Nyugodtan fagyasszuk le. Ha szükség lesz rá, csak vegyük elő és máris felhasználhatjuk. Épp olyan lesz, mint a friss!
Amikor majdnem kész, szórjuk meg a cukorral (ki többet, ki kevesebbet, ahogy szereti) és öntsük nyakon az ecettel. Még legalább 5 percig pirítsuk át és már kész is. Sült hússal, hallal, vagy esetleg grillezett (halumi ) vagy rántott sajttal is kínálhatjuk. Igazán passzolnak egymáshoz ezek az ízek. Az eredmény egy kiadós, de nem kajakómát okozó gyors ebéd, esetleg vacsora.
Jó étvágyat!