Egy új mozgalom terjed a világban egy jó ideje: a húsmentes hétfő. Ezt már nálunk hamarabb kitalálták a pénteki húsmentes (böjti) napot. Mindkettőnek van igazsága és jogosultsága. Hétfőn azért, mert a hétvégi nagy zabálások után jólesik egy kis laza levezetős nap, amikor nem terheljük hússal a gyomrunkat. De a péntek is indokolt, hiszen felkészítjük pocakunkat a hétvégi, (jó esetben) nagy, családi, közös ebédekre. mikor a nagyi jól megtöm minket vagy épp csak több időnk van egy teljes ételsort (leves, főétel, esetleg desszert) elkészíteni a családnak. Én most egy pénteki húsmentes finomságot mutatok.
Egy biztos: ne tessék megijedni attól, hogy nincs benne hús. A töltelék olyan sok, finom összetevőből áll, hogy az is megnyalja utána a tíz ujját, aki megrögzött és megingathatatlan húsevő. Az alap hajdinából készül, aminek a diós, pirított íze csodás. Ehhez jönnek még a roppanós paprikák,az isteni gomba, újhagyma és további pikáns összetevők. És ne felejtsük el a fűszeres paradicsomszószt és a kelkáposztát, amivel összesül ez az egész finomság. Íme:
Hozzávalók:
töltelékez
- 1 kis fej kelkáposzta
- 1 bögre hajdina
- 1 kápia paprika
- 1 zöld hegyes paprika
- 15 dkg gomba (most az isteni déli tőkegomba)
- 1 cs. újhagyma
- 5 dkg aszalt áfonya (de lehet mazsola is)
- 1 tojás
- 1 kávéskanálnyi fahéj és őrölt koriandermag
- só, bors
paradicsomszószhoz:
- 2 db egész paradicsomos konzerv
- kevés olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db babárlevél
- pár csepp citromlé
- 1 kevés cukor vagy eritrit
- só, bors
Elkészítése:
Szedjük leveleire a kelt és forrásban lévő vízbe tegyük 2 percre. Utána öntsük le a levet és vágjuk ki a vastagabb ereket. Hagyjuk kihűlni és kicsit leszáradni. Jöhet a töltelék. Dupla mennyiségű, sózott vízben főzzük meg a hajdinát puhára, majd hagyjuk azt is kihűlni. Mindeközben aprítsuk fel a hagymát és a paprikákat. Ha nagyjából kihűlt a hajdina (langyos lehet nyugodtan, csak tudjunk vele dolgozni, ami forrón nem menne), akkor keverjük bele a felkockázott zöldségeket, adjuk hozzá az áfonyát, tojást és a fűszereket. Keverjük alaposan össze. Hagyjuk állni. Közben egy lábosban kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, öntsük rá a konzerveket, tegyük bele a szétzúzott fokhagymát. Keverjük jól el. Majd jöhet a babárlevél, a cukor, só, bors és citromlé. Főzzük addig, amíg a paradicsom szétfő és szépen besűrűsödik az egész egy ízletes szósszá.
Ha elkészült, tegyünk egy merőkanálnyit egy kiolajazott magasabb falú tűzálló tálba. Erre pakoljuk a kellevélbe betöltött fűszeres hajdinát. Öntsük a tetejére a maradék szószt és 200 fokon süssük egy órán át. Az utolsó 10 percben vegyük ki és szórjuk meg reszelt mozzarellával (vagy bármilyen reszelni valóval). Ha lehet tegyük grill fokozatra. Így szépen megpirul a teteje. Elkészültünk! Tálaláskor egy kevé olívaolajjal öntöztem meg, de elhagyható.
Jó étvágyat hozzá!