Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Pikáns paradicsomos (vega) töltött kel

2017. január 19. - Heni süt neked

Egy új mozgalom terjed a világban egy jó ideje: a húsmentes hétfő. Ezt már nálunk hamarabb kitalálták a pénteki húsmentes (böjti) napot. Mindkettőnek van igazsága és jogosultsága. Hétfőn azért, mert a hétvégi nagy zabálások után jólesik egy kis laza levezetős nap, amikor nem terheljük hússal a gyomrunkat. De a péntek is indokolt, hiszen felkészítjük pocakunkat a hétvégi, (jó esetben) nagy, családi, közös ebédekre. mikor a nagyi jól megtöm minket vagy épp csak több időnk van egy teljes ételsort (leves, főétel, esetleg desszert) elkészíteni a családnak. Én most egy pénteki húsmentes finomságot mutatok. 

Egy biztos: ne tessék megijedni attól, hogy nincs benne hús. A töltelék olyan sok, finom összetevőből áll, hogy az is megnyalja utána a tíz ujját, aki megrögzött és megingathatatlan húsevő. Az alap hajdinából készül, aminek a diós, pirított íze csodás. Ehhez jönnek még a roppanós paprikák,az isteni gomba, újhagyma és további pikáns összetevők. És ne felejtsük el a fűszeres paradicsomszószt és a kelkáposztát, amivel összesül ez az egész finomság. Íme:

negyes.JPG

Hozzávalók:

töltelékez

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 1 bögre hajdina
  • 1 kápia paprika
  • 1 zöld hegyes paprika
  • 15 dkg gomba (most az isteni déli tőkegomba)
  • 1 cs. újhagyma
  • 5 dkg aszalt áfonya (de lehet mazsola is)
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanálnyi fahéj és őrölt koriandermag
  • só, bors

toltelek3.jpg

paradicsomszószhoz:

  • 2 db egész paradicsomos konzerv
  • kevés olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db babárlevél
  • pár csepp citromlé
  • 1 kevés cukor vagy eritrit
  • só, bors

keszen2.jpg

Elkészítése:

Szedjük leveleire a kelt és forrásban lévő vízbe tegyük 2 percre. Utána öntsük le a levet és vágjuk ki  a vastagabb ereket. Hagyjuk kihűlni és kicsit leszáradni. Jöhet a töltelék. Dupla mennyiségű, sózott vízben főzzük meg a hajdinát puhára, majd hagyjuk azt is kihűlni. Mindeközben aprítsuk fel a hagymát és a paprikákat. Ha nagyjából kihűlt a hajdina (langyos lehet nyugodtan, csak tudjunk vele dolgozni, ami forrón nem menne), akkor keverjük bele a felkockázott zöldségeket, adjuk hozzá az áfonyát, tojást és a fűszereket. Keverjük alaposan össze. Hagyjuk állni. Közben egy lábosban kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, öntsük rá a konzerveket, tegyük bele a szétzúzott fokhagymát. Keverjük jól el. Majd jöhet a babárlevél, a cukor, só, bors és citromlé. Főzzük addig, amíg a paradicsom szétfő és szépen besűrűsödik az egész egy ízletes szósszá. 

keszul.jpg

Ha elkészült, tegyünk egy merőkanálnyit egy kiolajazott magasabb falú tűzálló tálba. Erre pakoljuk a kellevélbe betöltött fűszeres hajdinát. Öntsük a tetejére a maradék szószt és 200 fokon süssük egy órán át. Az utolsó 10 percben vegyük ki és szórjuk meg reszelt mozzarellával (vagy bármilyen reszelni valóval). Ha lehet tegyük grill fokozatra. Így szépen megpirul a teteje. Elkészültünk! Tálaláskor egy kevé olívaolajjal öntöztem meg, de elhagyható.

Jó étvágyat hozzá!

keszen.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9812127991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása