Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Tatár beefsteak, én szeretlek!

2017. január 25. - Heni süt neked

Igen. Bevallom. Szeretem ezt a csodás ételt. Nem érdekel, hogy nyers hús, én imádom. Ez is, mint annyi jó étel, nagyon függ a hentestől. Pontosabban attól, hogy mennyire jó minőségű a hús, amit erre a célra veszünk. Az eredeti verzió bélszínből készül, de őszinte leszek, én 6000 Ft/kg áron nem veszem meg. Tökéletesen megfelel, ha gyönyörű hátszínt veszünk (tegyem hozzá 2400 Ft-os áron). A mostani történet úgy kezdődött, hogy Jani (a hentesek gyöngye), szólt, hogy valami csuda, érlelt hátszín érkezett, ajánlja. Hát nem kellett noszogatni, az biztos. Amint megláttam a sötétbordó színben pompázó húsdarabot, elgyengültem. Már éreztem is azonnal a tatár beefsteak ízét a számban. Vettem szolidan egy kilót izibe'. (A feléből elkészítettem ezt a csodát, a másik felét félretettem egy jó vadashoz.) Úgy döntöttem, hogy ez a hús már olyan szép érett, hogy hagyom így, ahogy van. Dupla darálás helyett egy éles késsel egész apróra vágtam. Nekem ez a rusztikus megoldás jön be. Fél kiló tatár beefsteak jó nagy mennyiség, de miután nem mindennap eszünk ilyet, egyszerűen nem tudtuk abbahagyni és csak ettük és ettük. Igaz, azért maradt is belőle, de az is tény, hogy frissen bekeverve az igazi, amikor még a hús természetes ízét érezhettük, nem pedig a fűszerezés által kissé lazult textúrájú, a só, valamint a hagyma és a mustár savassága miatt  kis levet engedett, úgymond megfőtt húspépet. Szerintem így az igazi, de persze ki hogy szereti. Az alap, klasszikus ízesítéssel dolgoztam, meg is lett az eredménye. Ahogy a fotó is mutatja, a kevesebb néha több :)

tatar_beefsteak3.jpg

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg hátszín
  • 2 tk dijoni mustár
  • 1 tk erős (pl. a Chili Hungária Manufaktúra termékeiből) - opcionális
  • 1 tojás sárgája
  • 8 szem kapribogyó (felaprítva)
  • 1 kis darab savanyú uborka (felaprítva) - opcionális
  • 2 ek aprított lilahagyma
  • 2 tk Worcestershire szósz
  • só, bors

Elkészítése:

Az egész apróra vágott húst bekeverem a fűszerekkel, legvégül a tojás sárgáját adom hozzá. Általában pirítóssal kínálják, ahogy én is, de tökéletes alternatíva a pirított pita (gm diétában bármilyen pirított gm kenyér vagy pékárú mesés hozzá). Mi több, kicsit meg is vajaztuk, de ez már a mi dilink volt, 

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9912127663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.26. 11:29:57

Legközelebb nézegess a lábszár felé is. Azt én úgy készítem, hogy lekaparok a húst az inakról. Egyszerűen mennyei!

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.01.26. 11:30:15

Nem tudok belekötni, teljesen OK. Én olkyor teszek bele kevés petrezselymet. Illetve van egy spéci borskevereékem amit frissen őrlök, azzal ízesítem.
Ami változott imádom osztrogával és sültkrumplival.
De múltkor a tojássárgáját gőz fölöttt olajjal kevertem össze, amolyan meleg majonéz martást kaptam és ezt kevertem végül bele.

ProsTata 2017.01.27. 13:55:50

Nem szeretek pancsolni. Minden tavasszal veszek 5-6 kg szép marhahúst. Azt bepácolom és pácolt állapotában lefagyasztom műanyag habtányérokon kiporciózva, lefóliázva -28 fokon.
Nálunk a tatározásnak kultusza van, vendégeink előzetes bejelentkezésének egyik lényeges oka, hogy "legyen tatár", ők hozzák a kísérőt...! :-)

Én sem veszem meg a bélszínt, gyakran több félét keverek. A hátszín, ha szép a comb, vagy akár lábszár. A lényeg, hogy kevés inat, zsírt kelljen lefaragni róla.
A pác hoz éppencsak nem pépesre ledarálok fokhagymát és ezt összekeverem mustárral és némi étolajjal. Utóbbiból nem kell sok, csak a pác állagát állítom be.
A letisztított húst vékony (!) szeletekre vagy csíkokra vágom és minden oldalról alaposan bekenem a páccal. A pácolt hússzeleteket tányérra teszem és szorosan lefóliázom folpack-al.
A pácnak alapesetben a hűtőben 4-5 fokon 2-3 nap kell, hogy teljesen átjárja a hússzeleteket. A későbbi fogyasztásra szánt mennyiséget egyből a fagyasztóba teszem.
A pácolt, vagy fagyasztóból kivett és felengedett húst alaposan lemosom. A hús ilynkor kicsit gusztustalanul néz ki, mert elveszti a piros színét, a pác okozza, de nem kell kétségbe esni, az íz kárpótol a paprika pedig színez!
A szükséges mennyiségű vöröshagymát, fokhagymát előkészítem, előbbit akkora szeletekre vágom, hogy később beleférjen a húsdarálóba.
Ezután ledarálom a húst a durva darálóval, közben mellé darálom a hagymákat, majd ismét ledarálom, de már finom fejjel.
Ezzel kész is a tatár alap, egy keverőtálba kerül és elkezdődik a fűszerezése. Szokásos fűszerek, adalékanyagok:
Só, bors, sűrített paradicsom (konzerv), mustár, kechup, sok édes és valamennyi csípős pirospaprika, vaj (esetleg margarin).
Az anyagokat kézzel gyúrom össze homogén masszává. Közben persze már elkezdem kóstolni és szükség szerint a fűszerezést folytatom.
A kész masszát általában a hűtőbe teszem 2-3 órát.
Tálaláskor a tányéron lévő húskehelybe belekerül hagyományosan a tojássárgája.
Fogyasztása vastagon forró pirítósra kenve, hideg sörrel ajánlott! :-)
Figyelem, utólag dagadós ételfajta, betegre tudja magát enni az ember! :-)
süti beállítások módosítása