Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Csőben sült fokhagymás-sajtos krumpli

2017. február 14. - Heni süt neked

Egy nagyon kellemes, könnyű húsmentes étel bármikor jól jön, amikor 1. nincs otthon húsárú, 2. nem kívánunk nehezebbet enni, 3. pont egy ilyen krémes csodára vágyunk, mint ez, 4. minden alapanyag megtalálható otthon, nem kell még bevásárolni sem hozzá. Szívből ajánlom ezt a gyerekek kedvencét, nekik max. kevesebb fokhagymával készítsük. És a pasik is imádni fogják, főleg, ha chilipelyhet és kellő mennyiségű fokhagymát adunk ehhez a nagyon selymes, krémes, mennyei egytálételhez. Megjegyzem, ha nem bírjuk ki hús nélkül, akkor egy szelet fűszeres sültet tudok elképzelni hozzá, de higgyétek el, elég lesz ez magában is :)

Ismét abból a termékből választottam hozzá alapanyagot, ami a Tesco élelmiszer-pazarlás elleni teszt programjának részese. A Perfectly Imperfect termékcsalád burgonyái kívül lehet, hogy kicsit szabálytalanok (pl. kisebbek vagy esetleg göcsörtösebbek), belül azonban hibátlanok. Jelenleg 12 Tescoban kapható országszerte 1- 1,5 kg-os kiszerelésben répa, alma, valamint burgonya. Érdemes kipróbálni, mert olcsóbbak, de ettől még ízükben tökéletesek. Nem kell a tökéletességre törekedni. Még az élelmiszereknél sem. Legalábbis azért ne kelljen kidobni zöldséget, gyümölcsöt, mert formájuk szabálytalan, méretük kisebb. Legyünk ebben is tudatosabbak!

fokhagymakremes_rakott_krumpli1_1.jpg

 Hozzávalók:

  • 2 kg krumpli
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 ek liszt - gm diétában rizsliszt
  • kb. 1 liter tej - lm diétában lm tej, vagy magtej
  • só, bors, szerecsendió
  • 20 dkg reszelt mozzarella vagy más sajt - lm diétában növényi sajt
  • 5 dkg parmezán
  • 1 cs. újhagyma - főleg a zöldje

krumpli.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Melegítsük fel a vajat egy edényben, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Szórjuk meg liszttel, kevergessük szorgosan, amíg pici színt nem kap. Ekkor öntsük hozzá a tejet szépen lassan, közben váltsunk habverőre, hogy csomómentes legyen a mártás. Mindezt takarék lángon tegyük, mert a tej hajlamos odakapni. Kevergessük egészen addig, amíg be nem sűrűsödik a besamel mártásunk. Mert hogy ez az. Fűszerezzük sóval, borssal, csipetnnyi frissen reszelt szerecsendióval. Vegyük le a tűzről. 

Enyhén vajazzunk ki egy tepsit vagy jénait, majd fektessük le szépen sorban a felszeletelt burgonya felét (a szeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok). Erre jön a besamel, a mozzarella fele, majd megint a krumpli, a szósz és a maradék sajt + a parmezán a tetejére. Fedjük le alufóliával vagy ha van teteje a jénainak, akkor azzal és 40 percig süssük az előmelegített sütőben. Majd vegyük le a fóliát (vagy a fedőt ) és újabb 25-30 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Hogy igazán ropogós legyen, a grill programra tegyük rá 2-3 percre a legvégén. Tálalás előtt szórjuk meg az újhagyma zöldjével. És kész is! Melegen tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

fokhagymakremes_rakott_krumpli_1.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5812067253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása