Sokan úgy gondolják, hogy tofut csak vegák és vegánok esznek. És azt is, hogy a tofu egy íztelen gumi állagú izé. Akkor most tegyük helyére a dolgokat! Adott egy olyan alapanyag, amit teljes mértékben úgy ízesítünk, ahogy csak akarunk. Micsoda szabadság ez :) Olyanná alakítjuk, amivé szeretnénk és csak a fantáziánk szab határt mindennek. Állaga kellemes, puha. Készíthetünk belőle salátát, pörköltet, ragut, vagy épp ropogóst. Önálló fogásként, feltétként vagy izgalmas vendégvárónak is kitűnő. Jómagam, aki alapvetően húsfogyasztó vagyok, rendszeresen elkészítem valamilyen formában és ízben ezt a szójababsajtot. Szeretem, hogy íze annyira semleges, hogy az már izgató kihívás. Érdekes lehet a sörélesztőpehely alkalmazása. Különleges, a parmezánéhoz hasonló íze van. Viszont nem olvad meg, nem ragad oda. Ráadásul vegánok is élvezhetik ezt a finomságot.
Hozzávalók:
- 1 db tofu kocka
- 2 ek sörélesztő pehely
- 2 tk fokhagyma granulátum
- 1 mk oregano
- 1 mk kakukkfű
- 1 mk bazsalikom
- só
- 1 tk chilipehely
- 1 ek olaj
koriander paszta:
- 1 cs. koriander
- pár csepp lime lé
- só, bors
- kevés olívaolaj
Elkészítése:
Vágjuk fel ujjnyi vastag csíkokra a tofut (halrudacska méretű hasábokra). Forgassuk bele az előzőleg összekevert fűszerekbe alaposan. Nyomkodjuk bele jól, hogy kellő vastagságban fedje be a tofut. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a hasábokat. Oldalanként fél percig süssük körbe őket. Vegyük ki egy tányérra. A koriandert tegyük aprítóba a fűszerekkel, az olajjal és lime lével. Pürésítsük, majd a tofu ropogósok tetejére öntjük. Szépen mutat, ha egy gránátalma gyöngyeit ütögetjük rá díszítésként. Ízben is tökéletesen passzol hozzá.
Jó étvágyat hozzá!