Ez egy nagyon egyszerű és ízeiben letisztult étel. Épp ezért olyan varázslatos. Semmi tolakodó íz, semmi nehéz alapanyag, csak könnyed, üde és harmonikus összhatás. Az ötletet egy bébiétel adta, bármilyen furcsa. Komolyan elcsábított ez az ízpárosítás. Továbbgondoltam és rájöttem, hogy kevés fűszerrel feldobva, ez egy igen ütős kombináció. Ami fontos, hogy a lilahagyma elhagyhatatlan. Olyan plusz zamatot tesz hozzá, amit vétek lenne kihagyni. Így lesz kerek-egész harmónia a csirkemell-sütőtök-lilahagyma triumvirátusa, mint megbonthatatlan egység :)
Hozzávalók:
- 1 db csirkemellfilé
- fél db sonka sütőtök (a nyél része)
- 2 ek hoisin szósz
- 1 ek szójaszósz
- olaj
- 1 ek lenmag
- 1 ek szezámmag
- 1/2 fej lilahagyma
- chilipehely - opcionális
Elkészítése
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg a felkockázott csirkemellet. Ízesítsük a szójaszósszal. Kifehéredés után adjuk hozzá az azonos méretűre vágott, megpucolt sütőtököt. Öntsük rá a hoisin szószt, keverjük össze és ha nem elég sós, akkor sózzuk még. Fedjük le a serpenyőt és hagyjuk puhulni/pirulni. A hoisin szósztól és a fedő alatti párolódástól egy nagyon szép, krémes és ízletes mártást kapunk. De épp csak annyit, hogy nem lesz száraz a csirkénk, ugyanakkor bevonja a húskockákat egy fényes, csodás zamatú mázzal.
Tálaláskor szórjuk meg lenmaggal, szezámmaggal és a vékonyra szeletelt lilahagymával.
Jó étvágyat!