Azonnal belevágok a közepébe: láttatok már ilyen formás, friss, gyönyörű laskát??? Jó, persze így könnyű, ha az ember lánya egyenesen a termelőtől - ez esetben is a BioFungi Kft.-től, Ócsáról - kapja a frissiben leszedett gombát. De az is tény, hogy te is hozzá juthatsz a Penny, Tesco, Auchan (bio változat) üzleteiben ezekhez a szépségekhez. A legkisebb a kaviár (kb. 1 cm), a közepes a baby (2-3 cm) a nagy pedig a normál laskagomba névre hallgat. Ilyen minőségből, formából kihívás és nagyon nagy élmény főzni. Így pl. a kaviárból egy meleg gombasalátát, a baby-ből egy curry-s, babos gombalevest, amikre ihletett ez a különleges szépség. A normál méretű gombát leginkább rántani lehet, ami a vastag és zamatos húsa miatt azoknak a húsimádóknak is tökéletes élmény, mint amilyen én is vagyok :)
MELEG GOMBASALÁTA
Hozzávalók:
- 35 dkg kaviár laskagomba
- 1 fej lilahagyma
- olívaolaj
- só,bors, chilipehely
- mentalevél
- chiantis borecet - vagy balzsamecet
Elkészítése:
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a laskára vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. A gombát ollóval levagdosom a tönkjéről, így apró, szép és formás kis gomba darabokat kapunk, majd a tönk részt felvágom apró kockákra. Ezeket mind hozzáadom az időközben megfonnyadt hagymához. Pár percet összesütöm őket, ennyi elég is neki, a cél az, hogy még ropogós maradjon a gomba. Végül meglocsolom a borecettel. Azért szeretem ezt a fajtát salátákhoz, mert gyümölcsös, könnyed, de van benne egy karamelles édes íz is, ami ehhez a recepthez elengedhetetlen. Összeforgatom, majd leveszem a tűzről. Tálaláskor megszórtam egy kevés chilipehellyel. Pirítóssal vagy csak úgy magában kínálom. Kitűnő előétel, ebéd vagy vacsora is ez a meleg sali.
CURRY-S, BABOS PIKÁNS GOMBALEVES
Hozzávalók:
- 25 dkg baby laskagomba
- 1 doboz jó minőségű paradicsomos gyöngybab
- 1 fej hagyma
- olaj
- só, bors
- 1 ek curry fűszerkeverék
- 1 tk szárított zsálya
- fél citrom leve
Elkészítése:
Az olajon pároljuk meg a felkockázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket. Tegyük bele a felszeletelt gombát, a tönkjét is csíkozzuk bele. A zsálya ideje jön most Majd öntsük hozzá a babot és adjunk hozzá 1 liter zöldség alaplevet vagy vizet. Forraljuk össze. Itt is az a cél, hogy a gomba állaga megmaradjon, legyen ress, harapni való. Tálalás előtt locsoljuk meg a citrom levével. Nagyon hamar elkészül, kellemesen friss és nagyon ízletes ez a leves. Érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat!