Fűszeres. Pikáns. Ragacsos. Mennyei. Tulajdonképpen elég lenne ennyit írnom, mert ez a 4 szó tükrözi a legjobban azt, hogy mitől olyan fantasztikus ez a sült borda. Pont olyan, mint amit az amerikai főzős műsorokban látni. Jó, ez sertés és olyan magyar módra van vágva, de azért ez pont az a borda, amitől ragad mind a 10 ujjunk és amit nem lehet szépen enni...
Szétomlik a szánkban, egyszerre sós, csípős, picit édes és kellően fűszeres. Érződik a barna sör karamellizált malátájának enyhe kesernyéssége. 5 alapanyag, két és fél óra sütés. Ennyi. Semmi flanc, semmi bonyolult hozzávaló, csak a hús és te. :) Jó csapat lesztek, hidd el. Te törődsz vele, ő pedig meghálálja. Azzal, hogy olyan ízharmóniát hoz össze a sütőben, amiről csak álmodtál eddig.
Hozzávalók:
- 1- 1,5 kg sertés oldalas
- fél üveg BBQ szósz
- 0,2 l barna sör
- só
- 4-5 db (közepes) krumpli
- petrezselyem vagy koriander - opcionális
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Egy (öntött vas) edénybe tedd bele a feldarabolt (1 csontnyira) és besózott oldalast. Szépen helyezd el egymás mellé a hús csíkokat, a negyedelt, HÉJAS krumpit, majd öntsd rá a BBQ szószt. Kend el rajtuk egyenletesen, hogy mindenhol befedje, jó vastagon. A sört oldalról (hogy ne mossa le a szószt) öntsd az edénybe. Majd fedd le a tetejével az edényt és told be a sütőbe 2 órára. Ezután vedd le a fedőt és további fél óráig pirítsd meg a húst.
Tálaláskor szórjuk meg egy csomag korianderrel vagy petrezselyemmel, ki melyiket szereti.
Ne ijedj meg, az a feketének tűnő valami nem azt jelenti, hogy megégett. A BBQ szósz karamellizálódott. És ettől is lesz olyan csodás íze.
Jó étvágyat!