Nemsokára itt a cseresznye és a meggyszezon. Épp ezért érdemes felhasználni a még tavaly eltett lekvárokat, dzsemeket, befőtteket. Ennek egyik legjobb módja, ha finom,ropogós meggyes táskát sütünk belőlük. Például. Ezzel a finomsággal nem lőhetünk mellé, mindenki kedvence lesz, akár egy tea mellé, akár egy ízletes gulyásleves után kínáljuk. A hétvége fénypontja is lehet, amikor családunkat csak úgy meglepjük ezzel a mennyei süteménnyel. Amióta készen lehet vásárolni jó minőségű leveles tésztát, azóta még egyszerűbb egy-egy ilyen mesefinom desszert elkészítése. Vétek kihagyni!
Hozzávalók:
a tésztához
- 1 csomag leveles tészta - gm diétában Schar vagy Mester leveles tészta
- 1 tojás
- kevés kristálycukor
a töltelékhez
- 1 üveg meggybefőtt (vagy ha elég darabos, akkor ugyanennyi meggylekvár)
- 1,5 tk étkezési keményítő
- 1 tk citromlé
- nagy csipet só
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítése
Először készítsük el a tölteléket. Ha befőttet használunk, akkor egy edénybe öntsük bele az üveg tartalmát, de csak a lé felét és a citromlevet. Keverjük bele a kevés vízzel, tejszerűre feloldott keményítőt csomómentesen, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel, közepes lángon. Ezután vegyük le a tűzről és ekkor adjuk hozzá a vaníliát és a sót. Szépen be fog sűrűsödni. Én nem adtam hozzá plusz cukrot, mert így is elég édes volt. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni.
Most jöhet a tészta. Lisztezett deszkára fektessük ki a tésztát. Egy pizzavágóval vagy egy éles késsel vágjuk fel 6 db téglalap formára. (Ebből majd 3 nagyobb táskánk lesz, ha többet szeretnénk készíteni, akkor használjunk megfelelő mennyiségű leveles tésztát.) A lapok széleit kenjük be a felvert tojással, majd 1-2 evőkanál meggyes szószt tegyünk a közepére úgy, hogy ne lógjon rá a tojásos szélekre a töltelék.Fedjük be egy másik lappal az egészet. Egy villával nyomkodjuk le a széleket, hogy nehogy kifolyjon a szaft. Minden táska tetejét vágjuk be, hogy a gőz ki tudjon szabadulni (ld. fotók).A maradék tojással kenjük le a tetejüket, és szórjuk meg egy kevés kristálycukorral. Ezután pihentessük 10 percig az elkészült süteményt. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Ha letelt az idő, tegyük be az előmelegített sütőbe a sütőpapírral kibélelt és tepsibe tett táskákat 30-35 percre, vagy addig amíg aranybarnára nem sülnek.
Ha elkészült mindenképp hagyjuk kihűlni, mert a forró töltelék leégeti a szánk. Ezt ne kockáztassuk meg! Inkább élvezzük ezt a mennyei finomságot.
Jó étvágyat!