Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Sajtos-medvehagymás puffancs

2017. április 27. - Heni süt neked

Itt a finisben még egy kis medvehagyma. Olykor már a könyökünkön jön ki, mert ilyen tájt, minden a medvehagymáról szól. De ezt a receptet muszáj megosztanom, annyira egyszerű és annyira hálás dolog. Igen, hálás, mert olyan finom, hogy aki kóstolja, az térden állva fog könyörögni a receptért. A többiek pedig csak tolják elégedetten a fejükbe a sok puffancsot.

Az egész egy egyszerű égetett tészta, bár kicsit másképp. Ahogy szoktam, kis csavarral. Az égetett tésztát szerintem amilyen könnyen el lehet készíteni, épp olyan könnyen el is lehet rontani. Ennek is sok fajtája van, de két fő irány az olasz és a francia. Én az utóbbit részesítem előnyben. A franciák a saját égetett tésztájukba jóval több vajat tesznek. Több vajjal a tészta lágyabb lesz,

sajtos-medvehagymas_puffancs1_1.jpg

Hozzávalók:

  • 2 dl tej - lm diétában magtej vagy víz
  • 10 dkg vaj - lm diétában margarin
  • 10 dkg reszelt sajt - lm diétában növényi sajt
  • 1/4 csomag medvehagyma
  • 20 dkg liszt - gm diétában - rizsliszt vagy Schar liszt mix
  • fél tk só
  • fél tk cukor - opcionális
  • 5 db tojás

sajtos-medvehagymas_puffancs_1.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra

A vajat kockázzuk fel, majd a tejjel (vízzel), sóval és cukorral együtt egy vastag falú edényben tegyük fel közepes lángon, és szépen, lassan felforralom. Húzzuk le a tűzről és kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. Tegyük vissza a lángra, és kb. egy percig kevergessük, amíg egy gombóccá nem válik a tészta. Kicsit hagyjuk hűlni. Majd tegyük át egy nagy keverőtálba és egy fakanállal egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Ez az a pont, ahol el lehet rontani. Nagyon fontos, hogy csak akkor adjuk a következő tojást a tésztához, amikor az előzőt már teljesen felvette, a felülete már nem fényes, hanem kicsit matt. Keverjük hozzá a sajtot és a felaprított medvehagymát (ezt ollóval szoktam megoldani). Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzunk egy evőkanállal kupacokat, majd tegyük a forró sütőbe és kb. 10 perc múlva vegyük vissza a hőfokot 180 fokra. Ezután süssük további 5-10 percig és a puffancsok már készen is vannak.

Ennyi hát ez csodás sós süti, amibe ha beleharapunk, a sajt csak úgy folyik, nyúlik majd a tésztából, a medvehagyma pikáns, enyhén fokhagymás zamat pedig megbolondítja az ízeket. Egy pohár rosé vagy sör igazán passzol hozzá :)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5212382585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása