Szeretjük a fűszeres húsgombócokat. Szeretjük a krumplipürét. Akkor azt leszögezhetjük, hogy ez a recept eleve sikerre van ítélve :)
Szaftos húsgombócok mennyei, krémes pürével egy olyan ízkombó, ami mindenki, de komolyan MINDENKI kedvence húsevő körökben. Egyszerűsége, a húsgombócok friss ízesítése, a fűszerek diszkrét, de hatásos használata teszi oly csábítóvá ezt az ételt. A hétköznapok, de a hétvégék megízesítője lehet. Elkészítése nem okoz gondot, hamar elkészül, tudást,nagy konyhai tapasztalatot nem igényel. Mind a gyerekek, mind a felnőttek nagy kedvence lehet.
Szívből ajánlom :)
Hozzávalók:
- 75 dkg darált hús (csirke, marha, sertés - amit szeretünk)
- 4 ek zsemlemorzsa - gm diétában száraz gm kenyér darálva
- 1 tojás
- 2 ek ketchup
- 1 ek (szemes) mustár
- 1 ek Worcestershire szósz
- 1 tk fűszerkeverék (kakukkfű, rozmaring, oregano)
- só, bors
- 1 tk hagymapor (ázsiai boltokban olcsón kapható) - opcionális
- 2 ek olaj
- 5 dkg vaj (vagy magarin)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1ek Worcestershire szósz
- 2-3 dl húsalaplé
- 2 ek keményítő
- kevés kakukkfű, rozmaring, oregano
- 1ek ketchup
- petrezselyem
- 5 db nagyobb krumpli
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 1,5 dl tej - lm diétában szójatej, vagy magtej
- 5 dkg sajtkrém - opcionális
- só, bors
Ugyan ebbe a serpenyőbe tegyük a vajat, olvasszuk fel, adjuk hozzá a felaprított hagymát, hagyjuk kicsit dinsztelődni. A kis tálban keverjük ki a keményítőt a húsalaplével, majd öntsük a hagymához, fűszerezzük a mártást és kb. 3-5 perc alatt hagyjuk besűrűsödni és az ízeket összeforrni. Vigyázz, ha túlforralod, újra híg lesz a keményítős szósz!
Ha elkészült a mártás, tegyük vissza a serpenyőbe a gombócokat, rázzuk jól össze a sepenyőben, hogy mindenhol befedje a szósz. Petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét tálaláskor!
És most jöhet az ízletes krumplipüré! A felkockázott burgonyákat tegyük fel sós vízbe főni. Kb. 20 perc alatt megpuhul (ezt egy késsel le tudjuk ellenőrizni). Törjük össze egy krumplinyomóval vagy ha nincs, akkor villával. Adjuk hozzá még melegében a vajat (ekkor már fakanállal keverhetjük habosra), majd a tejet, és ízlés szerint a sajtkrémet. Sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a pürére halmozzuk a szaftos gombócokat, friss petrezselyemmel szórjuk meg az egészet.
Jó étvágyat!