Nincs időd semmire, de ennél egy tál finom, meleg ételt? Nincs otthon semmi, csak a hűtő és te álltok egymással szemben, mint a Volt egyszer egy vadnyugat két főszereplője, Henry Fonda és Charles Bronson? Keményen, szemtől-szembe. Tudva, hogy eljött a pillanat, amikor kifosztod utolsó megmaradt darabjait a hűtőnek. És akkor kikapod a már kissé fonnyadásnak indult pórét és a bébi spenótot, amit még pár nappal korábban azért vettél, hogy egy egészséges vacsora kerekedjen belőle. De te megfeledkeztél róla, és most hálás neked, hogy észrevetted a hűtőszekrény dobozának alján. Jön a spájz! Igen! Megvan még az a fél csomag spagetti múltkorról. Ez is pipa. Fokhagyma, olívaolaj, fűszerek mindig van. Egy híja van csak a mennyei étek elkészítésének. A tejszín. Na, az nincs itthon. Még szerencse, hogy a bolt a sarkon van. Irány a közért. Vagy hogy hívják most. Ez is megvan.
Na, kérem szépen mértem az időt és jelentem nagyon jó időt futottam: mindennel együtt (előkészítés, közért, főzés) 35 percbe telt elkészíteni ezt a kis csodát. Ennyi idő alatt még egy pizzafutár sem ér ide...
- 25 dkg spagetti - gm diétában rizstészta vagy gm spagetti
- 1 db póréhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz bébi spenót
- 3 dl főzőtejszín vagy tejszín - lm diétában natúr magtej vagy lm tejszín
- só, bors, szerecsendió (őrölt)
- vaj vagy olívaolaj
Elkészítése:
Tegyünk fel sós vizet forrni a tésztának. Ezalatt kevés olajon megfuttatom a vékonyra felkarikázott póréhagymát, annak is csak a fehér részét. Sózom, borsozom. Kicsit hagyom,hogy karamellizálódjon a hagyma. Ekkor adjuk hozzá a felaprított fokhagymát. Öntsük hozzá a tejszínt, amivel aztán összeforraljuk egyszer az egészet, Majd elzárjuk a gázt alatta. Ekkor jöhet a spenót (ezek a zacskós/dobozos saláták már meg vannak mosva, szóval még ezzel sem kell vacakolni), aminek épp elég ez a forró mártás ahhoz, hogy összeessen, és a finom szószban megpuhuljon annyira, hogy még élvezhető maradjon a friss zamata. A legvégén reszeljük bele a szerecsendiót. Reszelve sokkal frissebb íze van, mint az őröltnek. Miközben ezzel foglalatoskodtunk, addig pont kifőtt a tészta is. Al dente természetesen. Ez azért fontos, mert, ha túlfőzzük, akkor megszívja magát vízzel, ahelyett, hogy az isteni szaftot szívná fel. A tésztát szűrjük le (a főzővízből tegyünk félre egy bögrényit), majd tegyük a mártásba. Keverjük össze és hagyjuk pár percig pihenni. Ha nagyon felszívta volna a szaftját, akkor jön jól a főzővíz, amivel felöntve hígíthatunk a mártásunkon. Esküszöm tovább tartott leírni, mint elkészíteni... :)
Jó étvágyat!