Kabos Gyula után szabadon: gombát gombával. Így vagyok én ezzel a zöldségfajtával. Ezer féle változata van, és ugyanennyi elkészítési módja. Sajnos a legtöbben leragadnak a rántott gombánál vagy épp a gombapaprikásnál, esetleg levesnél. Pedig ennél sokkal színesebb, ízletesebb, változatosabb felhasználási lehetőségei vannak. Ilyen például ez a mostani recept is, ami egy pirított, fűszeres, könnyed, nyári étel, ami nem túl látványos, ám annál ízletesebb!
A sárga laskagomba egy nyáron elérhető, május és október közötti gombafajta, amit kicsit tovább kell főzni, mint általában a gombákat. A sárga színű, szirom alakú kalapja és elefántcsont színű tönkje van. Húsa fehér, mérettől függően vékony vagy vastag, textúrája húsos. Aromája gyümölcsös, testes vörösborra emlékeztet. Nagyon törékeny gomba, óvatosan kell kezelni. Konyhai felhasználását illetően a sárga laskagomba nagyon jól passzol levesekbe, pirítani és párolva is finom. Nagyon jól harmonizál a sárga laska tenger gyümölcseivel, sertéshússal, gyömbérrel, szójával és ázsiai zöldségkeverékkel. Modern receptek gyakran párosítják kagylóval, édesköménnyel, rukkolával, friss és az olvadó sajtokkal, pácolt húsokkal, mint a prosciutto, fekete fokhagymával és a fiatal mogyoróhagymával.
A gombákért köszönet a BioFungi Kft.-nek! http://amigombank.hu
Hozzávalók:
- 45 dkg arany laskagomba
- 1 nagyobb gumó édeskömény
- kakukkfű
- só,bors (rózsabors - opcionális)
- olívaolaj
- chili olaj - opcionális
- mozzarella sajt - lm diétában növényi sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- kis darab gyömbér
Elkészítése:
Szeleteljük fel ujjnyi vastag szeletekre az édesköményt. Kevés olajon pirítsuk meg mindkét oldalát egy serpenyőben. Hogy könnyen meg is puhuljon, sózzuk meg és fedjük le a serpenyőt. Pirítsuk 3-3 percig oldalanként, majd vegyük ki egy tányérra. A visszamaradt olajra tegyük a felszeletelt sárga laskát. Ha nincs elég olaj, adjunk hozzá egy kanálnyit. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát és gyömbért. Tegyük rá a friss kakukkfű ágat (ha nincs, jó a szárított is), és pirítsuk így. Fedjük le és pár percig hagyjuk puhulni. Majd vegyük a fedőt és hagyjuk, hogy a felesleges lé elpárologjon. Tegyük vissza a sült édesköményt, majd a mozzarella darabokkal szórjuk meg a tetejét, ami a hőtől majd ráolvad, Ekkor elkészült. A legvégén egy kevés chili olajjal öntözzük meg. Könnyű, finom, izgalmas étel. Egy teljes új íz a gombák világában. Ebédre vagy vacsorára is alkalmas egy pohár könnyű borral vagy fröccsel!
Jó étvágyat!