Azonnal felejtsük el az emlékeinkben és ízlelőbimbóinkban rögzült menza tökfőzeléket. Azt amiben megállt a kanál a sok rántástól, azt ami szétfőtt trutymó volt, semmi ízzel.
Felejtsük el, mert mint minden zöldségből, a tökből is lehet izgalmas ízeket és egy nagyon jó ízű főzeléket készíteni. Csak egy kis fantázia szükségeltetik hozzá. Ebben a receptben például kókusztejjel, curryvel készük a frissen gyalult tök.
Jut eszembe, gyalu! Anyukámtól örököltem egy uborka és tök gyalut, amit ő is az anyukájától, a nagymamám, pedig az ő anyukájától, az én dédimtől kapta a stafírung részeként. Szóval egy több, mint 100 éves darabról van szó, amit imádok és nyáron rendszeresen használok. Jó érzés belegondolni, hogy ez a három generáció miket főzött, milyen konyhában, milyen környezetben használta ezt a gyalut. Megélt 2 világháborút, sok mindent látott már. Most legutoljára ezt a szép zsenge tököt.
De a lényeg, hogy tényleg nem nagy kunszt lereszelni a tököt. Az elkészítése pedig még gyorsabb ennél :)
Hozzávalók:
- 1 kg friss tök legyalulva
- 1 doboz kókusztej
- 1 ek vaj - vagy margarin
- 1 ek curry por
- só, bors
- 1 tk vöröshagyma por
- 1liter víz vagy zöldség alaplé
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
A legyalult tököt sózzuk le. Egy edényben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a kinyomkodott tököt. Fűszerezzük sóval borssal, adjuk hozzá a curry és a hagyma port. keverjük jól össze. Öntsük fel a kókusztejjel és a vízzel. Forraljuk jól össze, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Egyszer még forraljuk fel és már el is készült. Nem szabad szétfőzni a tököt, úgy jó, ha még van mint harapni rajta, kissé még ress!
Higgyétek el ez egy teljesen más, teljesen új, ízében egyszerűen mennyei főzelék ez a verzió. Tükörtojással, fasírttal, bármilyen feltéttel, de persze anélkül is kitűnő :)
Érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!