Vettem egy tyúkot. Kis méretű, szépen megpucolt, jó fajta tyúkot. A leves belőle elengedhetetlen volt. Viszont egy második fogást is szeretettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy a két combja kivételével minden megy a levesbe, a combokat viszont rengeteg zöldségből készült ágyra helyezem, és öntöttvas edényben puhára és egyben ropogósra sütöm. Az persze az én mazochizmusom, hogy mindezt melegben, nyáridőn csinálom. De megérte!
Hozzávalók
a leveshez:
- 1 kisebb tyúk (kivéve a 2 comb)
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 fej hagyma
- zeller vagy zellerszár
- 1 karalábé
- 3-4 fokhagyma gerezd
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 1 cs. petrezselyem
- só, szemes bors, majoránna,
A zöldséges sült combokhoz:
- 2 tyúkcomb
- 2 nagy fej hagyma
- 5-6 újkrumpli
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1 kisebb édeskömény
- 1,5 dl fehérbor
- só, bors, fokhagymapor, őrölt római kömény, pirospaprika
Elkészítése:
A levest a szokott módon készítjük elő: a feldarabolt tyúkot átmossuk és bőséges,hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habot leszedjük róla, majd sózzuk, borsozzuk és a többi fűszert is hozzáadjuk. Mivel tyúkról van szó, így bő 1,5-2 órán keresztül főzzük, majd ezután zöldségeljük be. További egy órán át főzzük tovább, majd ezzel elkészül. Ha még nem érezzük elég puhának a húst, főzzük tovább nyugodtan. A legfinomabb cérnametélttel vagy eperlevéllel tálalni.
A tepsis zöldséges combokat így készítsük: melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A combokat mossuk meg, egy papírtörlővel töröljük szárazra, majd a fűszerkeverékkel alaposan dörzsöljük be. Az összes zöldséget szeleteljük fel ujjnyi vastag szeletekre és egy libazsírral vagy olajjal kikent öntöttvas edénybe (vagy agyagedénybe) helyezzük. Vegyesen. A keményebbek kerüljenek alulra, a puhák felülre. Sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a tetejére a fűszeres combokat. Öntsük fel borral, majd fedjük le. Tegyük be a sütőbe és süssük 2-2,5 órán át. Majd vegyük le a fedőt és bő fél órán át, 220 fokon süssük ropogósra.
Hideg ajvárral a tetején kínáltam! Isteni volt :)
Jó étvágyat!