Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Egy tyúk története 2 felvonásban...

2017. július 05. - Heni süt neked

Vettem egy tyúkot. Kis méretű, szépen megpucolt, jó fajta tyúkot. A leves belőle elengedhetetlen volt. Viszont egy második fogást is szeretettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy a két combja kivételével minden megy a levesbe, a combokat viszont rengeteg zöldségből készült ágyra helyezem, és öntöttvas edényben puhára és egyben ropogósra sütöm. Az persze az én mazochizmusom, hogy mindezt melegben, nyáridőn csinálom. De megérte!

tyukhusleves.jpg

tyukcomb_zoldseg_agyon1.jpg

Hozzávalók

a leveshez:

  • 1 kisebb tyúk (kivéve a 2 comb)
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • zeller vagy zellerszár
  • 1 karalábé
  • 3-4 fokhagyma gerezd
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 cs. petrezselyem
  • só, szemes bors, majoránna,

A zöldséges sült combokhoz:

  • 2 tyúkcomb
  • 2 nagy fej hagyma
  • 5-6 újkrumpli
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 1 kisebb édeskömény
  • 1,5 dl fehérbor
  • só, bors, fokhagymapor, őrölt római kömény, pirospaprika

Elkészítése: 

A levest a szokott módon készítjük elő: a feldarabolt tyúkot átmossuk és bőséges,hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habot leszedjük róla, majd sózzuk, borsozzuk és a többi fűszert is hozzáadjuk. Mivel tyúkról van szó, így bő 1,5-2 órán keresztül főzzük, majd ezután zöldségeljük be. További egy órán át főzzük tovább, majd ezzel elkészül. Ha még nem érezzük elég puhának a húst, főzzük tovább nyugodtan. A legfinomabb cérnametélttel vagy eperlevéllel tálalni. 

tyukcomb_zoldseg_agyon2.jpg

A tepsis zöldséges combokat így készítsük: melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A combokat mossuk meg, egy papírtörlővel töröljük szárazra, majd a fűszerkeverékkel alaposan dörzsöljük be. Az összes zöldséget szeleteljük fel ujjnyi vastag szeletekre és egy libazsírral vagy olajjal kikent öntöttvas edénybe (vagy agyagedénybe) helyezzük. Vegyesen. A keményebbek kerüljenek alulra, a puhák felülre. Sózzuk, borsozzuk. Helyezzük a tetejére a fűszeres combokat. Öntsük fel borral, majd fedjük le. Tegyük be a sütőbe és süssük 2-2,5 órán át. Majd vegyük le a fedőt és bő fél órán át, 220 fokon süssük ropogósra. 

Hideg ajvárral a tetején kínáltam! Isteni volt :)

Jó étvágyat!

tyukcomb_zoldseg_agyon.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7712585637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása