Mindenki ismeri, vagy legalábbis hallott már a guacamoléról, a mexikóiak közkedvelt avokádó krémjéről, amit mindenhez használnak. Saláták tetejére, burritókba, sültek mellé, mártogatósnak, pirítósra, puha kenyérre, szinte bármihez, amihez csak akarjuk. Míg korábban nagyon ritka, nehezen elérhető, és drága volt, addigra ma már minden szupermarketben, zöldségesnél lehet kapni. Az igaz, hogy az ára elég széles skálán mozog, de érdemes nézni az akciókat illetve a nagyobb boltok kínálatát.
Fontos tudni, hogy ha már foltos, fekete a színe, az már nem jó, mellékíze lesz. Csak azokat a darabokat érdemes megvenni, aminek sötétzöld héja egységesen szép és egészséges. Legjobb, amikor már puha, puhább az állaga.
VISZONT! Sokszor úgy lehet olcsón hozzájutni az avokádóhoz, hogy még keményen, majdnem éretlenül árusítják. Ne ijedjünk meg, nyugodtan vegyünk belőle és otthon érleljük be. Erre van egy tökéletes tipp, ami mellesleg az éretlen banánra is igaz: tegyük papírzacskóba az avokádót és 1-2 nap alatt gyönyörűen be fog érni.
A guacamolénak sokféle elkészítése módja van, én most az alapot mutatom be.
Hozzávalók:
- 2 db avokádó
- 1 kis fej lilahagyma
- só, bors
- 1 paradicsom összeaprítva
- fél citrom leve
- pár csepp vörösborecet
Elkészítése:
Az avokádókat vágjuk hosszában ketté a mag mellett. Csavarjuk el a két oldalát és máris szétnyílt. A magra üssünk rá a kés élével, fordítsuk el, és emeljük ki. Egy kanállal vegyük ki a húsát és tegyük egy tálba. Törjük össze egy villával, és öntsük rá a citromlevet, hogy ne barnuljon be (sajnos ez egy rossz szokása, hogy hamar oxidálódik). A hagymát egész apróra kockázzuk fel és adjuk a krémhez. Sózzuk, borsozzuk.
A paradicsomot aprítsuk össze, adjuk hozzá az ecetet, sózzuk, bor sózzuk, de csak óvatosan, hiszen az avokádót is ízesítettük már, majd az egészet tegyük bele a krémbe. Alaposan keverjük össze, és már el is készült a csodás guacamolénk.
Tehetünk hozzá tejfölt, chilipaprikát, koriander zöldet, amit csak szeretnénk. Mint az elején írtam, ez csak egy alaprecept, amit aztán olyanná formálhatunk, amilyenre csak szeretnénk.
Jó étvágyat!