Vallom, hogy a kevesebb több és hogy a klasszikus ízek örök életűek. Ennek jegyében folytatom mélyenszántó gondoltaimat, miszerint egy egyszerű, ámde nagyszerű leves elengedhetetlen a hétköznapok ételdzsungelében. Na jó. Abbahagyom coelhoi magasröpködésem...
De a tény, az tény: egy tejfölös, tárkonyos, citrommal ízesített csiperke levesnél most nehezen tudok elképzelni csábítóbbat. Klasszikus ízvilága, könnyedsége, elkészítésének egyszerűsége erősen ajánlottá teszi, hogy a hét bármely napján az asztalra kerüljön.
Íme:
Hozzávalók:
- 25 dkg csiperke
- 1 sárgarépa felkockázva
- 1 kis fej hagyma
- kis cs. petrezselyem
- kis maroknyi zöldborsó
- 1,5 l zöldségalaplé vagy víz
- só, bors, tárkony (ízlés szerint)
- 1 fél citrom leve
- 2 szál friss tárkony vagy 1 tk szárított
- chili paprika - opcionális
- 1,5 dl tejföl - lm diétában lm joghurt vagy tejföl
- 2 ek olaj
- 1 púpos tk liszt a habaráshoz (gm diétában 1 púpos tk. kukorica keményítő)
Elkészítése:
Szeleteljük fel a gombákat (ha kis fejűek, elég félbevágni). A hagymát kockázzuk fel és futtassuk meg az olajon pár percig. Sózzuk,borsozzuk, a tárkonnyal szórjuk meg. Jöhet a gomba és a többi zöldség. Kicsit ezt is pirítsuk össze, majd öntsük fel az alaplével. Forraljuk össze őket, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A tejfölt keverjük ki csomómentesre (habverőt használok) a liszttel és habarjuk be a levest. Tálalás előtt csavarjuk bele a citrom levét és már kész is vagyunk. Hidegen, langyosan épp olyan finom, mint melegen.
Ha valaki úgy szereti csipetkét is tehet bele.
Jó étvágyat!
A gombákért köszönet az amigombank.hu-nak.