Ha valaki már fogyókúrázott életében, az biztosan találkozott a káposztalevessel. Nem volt az rossz. De jó se. Nagy adagban lefőzött, se színű, szétfőtt leves volt. Persze anno én is kipróbáltam, kisebb-nagyobb sikerrel.
Na de ez a mostani leves, ez azért más. Nem nagyon, de más. Ha csak laza tisztítás miatt ennénk, akkor nem kell egy hétig enni, de olykor-olykor, hetente 1x, 2x nem árt, ha ezt esszük. Ha azonban szeretnénk megszabadulni 1-2 kilótól, akkor kezdjük el a héten elején enni és péntekig együk ezt. A legszerencsésebb, ha a normál reggeli és ebéd után, vacsorára fogyasztjuk ezt a levest 5 napig. Lehet előre elkészíteni, de én szeretem frissen, mert a látványos, szemnek is oly kedves színei csak így lesznek élénkek.
Laktat, táplál, és minden hasznos ásványi anyagot tartalmaz, ami bármikor jól jön a szervezetünknek, és hát ízes és finom is. Ja, és kb. 20 kcal-t tartalmaz (nem tudom pontosan mennyit, de keveset!). Cukorbetegeknek, mindenféle alapanyagra érzékenyeknek jó szívvel ajánlom. Nem csak karcsúsodni vágyóknak.
Mitől is egészséges ez a leves?
Először is alacsony zsír és szénhidrát tartalma miatt.Rendkívül magas rosttartalma miatt laktató és annyit ehetünk belőle, amennyit csak akarunk. Nem leszünk kajakómások, nem lesz semmilyen következménye, ha akár 2 nagy tányérral is eszünk belőle.Kevés sót, annál több fűszert tartalmaz, izgalmassá téve a különböző zöldségek adta ízt. És a színe! A színe valami csodás. Pont olyan üde és pezsgő, mint a zamata.
Szinte bármilyen zöldség kerülhet bele, amit csak szeretünk, azonban kerüljük a keményítőt tartalmazókat, mint pl.: krumpli, kukorica, bab stb..
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
- 1,5 l csirke- vagy zöldségalaplé
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 közepes cékla (ha lehet sárga, mert így nem fogja beszínezni a levest - piacon kapni)
- 4-5 brokkolirózsa
- 4-5 karfiolrózsa
- 1 db chili paprika
- 2-3 fej csiperke
- egy maroknyi szeletelt lilakáposzta
- 1 db színes paprika (kaliforniai, kápia)
- só, bors, petrezselyem, kakukkfű, oregano, rozmaring
- egy maroknyi bébi spenót
- pár szem koktélparadicsom
- (tálaláshoz: kevés parmezán vagy bármi kemény sajt - de ez opcionális)
Elkészítése:
Melegítsük fel az olajat egy lábosban. Adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, a felaprított fokhagymát, gyömbért. Pároljuk pár percig, amíg kicsit megpuhulnak. Most öntsük hozzá az alaplevet. Jöhet a felkarikázott sárgarépa és cékla. Kevergessük pár percig, hogy a lében kioldódjanak az aromák és puhuljanak. A brokkoli- és karfiolrózsák és a chili paprika következnek. Hagyjuk ezeket is pár percig főni. Ezek után a felszeletelt gombák, a káposzta, valamint a felcsíkozott kaliforniai paprika mehet a lábosba. Forraljuk tovább így együtt, majd vegyük takarékra. A friss zöldfűszerek, a só és a bors a következő. Egy újabb forralás után elkészült a csábító levesünk.
Tálaláskor előtt, már nem főzve adjuk hozzá a spenótot, petrezselymet, és a félbevágott koktélparadicsomot. Ha belefér, akkor kevés parmezánt reszeljünk frissen a leves tetejére. Jót tesz neki :)
Jó étvágyat, jó tisztítást, kellemes frissülést!