Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Hát akkor legyen törökméz!

2017. november 13. - Heni süt neked

Törökméz.

Karinthy Frigyes Új görbe tükre szerint: Nyúlós, fehér gummianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Lapáttal darabolja le a cukrosbódés. Az utalás valószínűleg arra vonatkozik, hogy olykor diót, mandulát is tettek bele, valamint a buborékos, szivacsos kinézete és szerkezete miatt is olyan érdekes, különleges ez a kemény sütemény (?).

Ez az az édesség, ami felidézi gyerekkorunkat. Ami minden vásárban megtalálható volt. Ami mindig beleragadt a fogunkba, de fittyet hánytunk erre a kis kellemetlenségre. Ez az, amit ritkán eszünk, mert:

  1. mérhetetlenül édes, már-már émelyítő
  2. ritkán lehet hozzájutni
  3. a mai egészségtudatos világban ez a cukros-mézes tömény valami nem igazán népszerű

Viszont ez az édesség az, ami:

  1. pillanatok alatt elkészül
  2. olyan csábító
  3. visszarepít a gyerekkorba
  4. és olyan jó esténként majszolgatni :)

Szóval mindez a TÖRÖKMÉZ maga! 

torokmez.jpg

Hozzávalók:

  • 6 ek méz
  • 6-8 ek cukor
  • 1 púpos tk szódabikarbóna

torokmez2.jpg

Elkészítése:

Egy magas falú edényben olvasszuk meg a cukor és méz elegyét. Addig hagyjuk a tűzön, amíg karamell lesz belőle (óvatosan, meg ne égjen, mert akkor keserű lesz). Ekkor szórjuk bele a szódabikarbónát. Kevergessük, és vigyázzunk, mert azonnal felhabzik és elkezd kidagadni az edényből. Öntsük ki sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd tördeljük tetszés szerinti darabokra. Ha azt szeretnénk, hogy  vastagabb, magasabb legyen a törökmézünk, akkor érdemes egy mélyebb jénaiba önteni.

torokmez1.jpg

Óvatosan dolgozzunk vele, mert borzasztó forró. 

Sokáig nem tartható el, mert egy idő után újra megolvad, és nyúlóssá válik. A hűvös helyeket kedveli tároláskor. De ne aggódjunk, azért 1-2 napig friss marad... ha kitart addig.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr2613245701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása