Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Cukkinis egybefasírt jégcsapretek salátaágyon

2017. december 04. - Heni süt neked

Kezdjük kicsit megfordítva a sort. Először hadd hívjam fel mindenki figyelmét a varázslatos jégcsapretekre, és hadd álljak ki mellette az ízetlen, vitaminokat nélkülöző álparadicsomokkal szemben. Ugyanis erősen tiltakozik minden porcikám az ellen, hogy télen olyan zöldséget, gyümölcsöt vásároljak, aminek abszolút nincs szezonja. Ilyenkor télen azt kell vásárolni és hasznosítani, fogyasztani, ami adott. Így például a jégcsapretket, ami egészséges, finom és az általános véleményekkel szemben NEM csak szeletelve jó vajas kenyérhez. Itt van példának okáért a saláta verzió. És milyen mennyei! 

De térjünk a lényegre! Egy könnyed ebédet ajánlok most, ami egy laza állagú, könnyed, cukkinivel turbózott fasírt egyben sütve, hozzá pedig az a bizonyos isteni retek saláta. 

Íme:

cukkinis_fasirt2.jpg

Hozzávalók 

a fasírthoz:

  • 0,5 kg darált hús (ez most sertés, de lehet csirke vagy pulyka is)
  • 1 db cukkini
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • só, bors
  • chilipehely - opcionális
  • 25 dkg szikkadt kenyér (itt most teljes kiőrlésű, szeletelt) - gm diétában gm kenyér

a salátához:

  • 1 db jégcsapretek
  • 1 kis csomag (100 gr.) salátamix
  • só, bors
  • citromlé

jegcsapretek_salata2.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

A darált húst keverjük össze a vízbe áztatott és alaposan kinyomkodott kenyérrel, az apró kockára vágott hagymával, a reszelt fokhagymával, a tojással, sóval, borssal és a chilipehellyel. Reszeljük hozzá sajtreszelőn a cukkinit (héjastól). Az egészet alaposan keverjük át, legjobb kézzel, amíg egy egységes masszát kapunk.

cukkinis_fasirt.jpg

Ezután tegyük egy kiolajozott tűzálló tálba és toljuk be a sütőbe, ahol 180 fokon, légkeverésen (ha van) süssük 1 órán át. 

cukkinis_fasirt1.jpg

És most jöhet a jégcsapretek saláta. Egy zöldséghámozóval szeleteljük szép, guszta csíkokra a retket. Sózzuk le, borsozzuk és hagyjuk állni 10 percet. Ennyi idő alatt a só elvégzi a munkáját, a retek levet ereszt, kicsit puhább lesz, de még ress! Öntsük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű citromlevet. Legvégül, hogy egy kis színe legyen keverjünk hozzá egy kis zacskó salátamixet.

jegcsapretek_salata.jpg

Tálaláskor a tányér aljába halmozzuk a salátát, majd a tetejére ültessük a felszeletelt fasírtot. 

Jó étvágyat!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

cukkinis_fasirt3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr3213425907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása