Egy egyszerű sültet is fel tud dobni egy különleges köret. Így, az ünnepek közeledtével a hagyományos ételek mellett néha ránk tör a vágy, hogy legalább az egyik napon valami újjal álljunk elő. Nem muszáj egy egész ételsort lecserélni, elég, ha csak frissítünk egy ponton. Például a köretek terén. Így ajánlom most jó szívvel ezt az egyszerű, ámde annál ízletesebb különlegességget, ami épp oly kitűnő halakhoz, sültekhez egyaránt. A sült endívia ropogós, roppanós, fokhagymás, krémes, szóval igazán üdítő újdonság. Az ünnepi asztalon méltó helye van.
Hozzávalók:
- 4 db endívia
- 3 ek vaj - lm diétában margarin
- 2 dl tejszín - lm diétában növényi tejszín
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 db friss rozmaring ág
- 2 tk citromlé
- só, bors
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Vágjuk félbe az endíviákat és sózzuk meg a vágott felületet. (A végét vágjuk le, illetve ha elszíneződés lenne a külső leveleken, akkor azt vegyük le.)
Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, majd az endívia vágott felületével lefelé tegyük a serpenyő aljára. Pirítsuk 2-5 percig közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Ezután fordítsuk meg, adjuk hozzá a tejszínt, a fokhagymákat vékonyan felszeletelve, a rozmaring ágakat. Sózzuk, borsozzuk. Fedjük le alufóliával, majd az előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, amíg megpuhul az endívia. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és öntözzük meg a citromlével. Ezután már tálalhatjuk is igény szerinti frissen sülttel.
Érdemes kipróbálni.
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.
Sőt! A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!
Jó étvágyat!