Az új évet minden évben virslivel, lencsével, korhely levessel szokás várni. Ha már unjuk ezt a triumvirátust, akkor újítsunk! Újítsunk úgy, hogy megtartjuk az alapanyagokat, viszont az elkészítésében kissé másképp állunk a dolgokhoz.
Ha ráadásul vendégeket is várunk, akkor méginkább szívből ajánlom ezeket a finomságokat, amik egy kis plusz színt visznek a szilveszteri ízekbe. Megéri kipróbálni, higgyétek el!
Áfonyás-sajtos kolbász golyócskák, Lencse saláta másképp, Baconnel - sajttal töltött koktélparadicsomok, Lencsés-batátás fűszeres ragu, Baconös ananász falatkák, Chilis, bundás virsli
Hát akkor nézzük egyenként:
Áfonyás-sajtos kolbász golyócskák
- 50 dkg bajor sütnivaló kolbász (kevésbé fűszeres, mint a magyar)
- 2 ek liszt - gm diétában kukorica liszt
- 1 tk sütőpor
- só, bors
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 cs. újhagyma (zöldjével együtt)
- 2 ek friss vagy aszalt áfonya
- 1 ek dijoni mustár
Az egészet keverjük össze, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire tegyük a golyócskákat. 180 fokon süssük 25 percig. Áfonya lekvárral/dzsemmel kínáljuk.
Lencse saláta másképp
- 1-2 db batáta (édesburgonya)
- 2 ek provance-i fűszerkeverék
- 2 ek méz
- 4-5 ek olívaolaj
- 2 kis fej lilahagyma
- 1 maroknyi kelbimbó
- 25 dkg lencse
- 7 dl víz
- 3-4 ek balzsamecet
- só, bors
A 200 fokos sütőben süssük meg a mézzel, olajjal és a fűszerekkel összekevert, felkockázott batátát kb. 25 percig, vagy amíg szépen megpirul és megpuhul. A lencsét és a kelbimbót főzzük meg (külön-külön). Ne főzzük szét!! Majd a kelbimbót szeleteljük fel, keverjük össze a batátával, a lencsével, az apróra vágott lilahagymával. Végül öntsük rá a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, és a maradék olívaolajat is adjuk hozzá.
Baconnel, sajttal töltött koktélparadicsomok
- 50 dkg koktélparadicsom
- 15 dkg reszelt sajt (parmezán)
- 1 ek zsemlemorzsa - gm diétában maradék gm kenyér ledarálva
- 5-6 szelet bacon
Pirítsuk meg a felkockázott bacont, majd keverjük össze a reszelt sajttal és zsemlemorzsával,valamint a paradicsomok kikapart belsejével. Töltsük vissza az összekevert alapanyagokat, majd 200 fokon süssük 10 percig, amíg a sajt megolvad és megpirul.
Lencsés-batátás fűszeres ragu
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg lencse
- 1 batáta (édesburgonya)
- 1,5 l zöldség alaplé
- 2 db babérlevél és kurkuma, fahéj, só, bors - mindenből nagy csipetnyi
- petrezselyem
Az olajon pirítsuk meg az aprított hagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a felkockázott batátát, a lencsét, a fűszereket és az alaplevet. Forraljuk fel, majd fedő nélkül főzzük addig, amíg a lencse megpuhul, de nem esik szét és a lé is sűrű szafttá redukálódik. Tálaláskor szórjuk meg a friss petrezselyemmel.
Baconös ananász falatkák
- 6-7 karika ananász (friss vagy konzerv)
- 25 dkg bacon
- BBQ szósz
Kisebb darabokra vágjuk fel az ananászt, majd tekerjük be egy darabka baconnel, tegyünk rá egy csepp BBQ szószt, szúrjuk át fogpiszkálóval, hogy rögzítsük. Tegyük be a 200 fokos sütőbe és süssük 10 percig, míg a bacon megsül.
Chilis, bundás virsli
- 2 cs. pizzatészta előre csomagolt - gm diétában Mester leveles tészta
- 1 cs lapka sajt (10 darabos) - lm diétában 1-1 szelet növényi sajt
- 10 db virsli
- 2 doboz chili konzerv
- só, bors, chilipehely
- 1 ek (dijoni) mustár
- 1 tojás - lekenéshez
Nyújtsuk/terítsük ki a tésztát, vágjuk akkor négyzet formára, amibe belefér a virsli. Tegyük bele a szelet sajtot, kenjük meg a mustárral, végül tegyük bele a virslit és tekerjük fel rá a tésztát. Egy tűzálló tálba öntsük ki a babot, fűszerezzük, majd tegyük rá a bundás virsliket és kenjük le a felvert tojással. Tegyük a 180 fokos sütőbe és süssük 25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül a tészta.
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK, JÓ ÍZEKBEN GAZDAGOT!
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.