A sült oldalas egy igazi, magyar sült, családok nagy kedvence, generációk feledhetetlen hétvégi fogása. Ahogy több más ételünknél is, ennél is igaz, hogy ahány ház, annyi elkészítési mód. Az alap azonban egységes: erősen fokhagymás ízesítésű. Van, aki megtűzdeli fokhagyma gerezdekkel a húst, van, aki csak mellé dobja a zsiradékba és együtt párolja az oldalas darabokat, majd lepirítja.
Amit én most mutatni szeretnék, az egy ízes, száraz pácban és lassan, órákon át, alufóliában sülő verzió. Ez a megoldás hozza azt az eredményt, ami mindenki számára a mennyország maga. A hús omlik a szánkban, a fűszerek összeérnek az oldalassal, az alufólia bent tartja az összes aromát, szóval csodás élmény születik úgy, hogy minimális energiát kelljen ráfordítanunk a főzésre. Kell-e ennél egyszerűbb, ízekben gazdag, tökéletes ebédet készítünk? Szerintem nem. Muszáj kipróbálni ezt a receptet is. Megéri.
Hozzávalók:
- 1 kg húsos oldalas vagy dagadó
- só, bors, fokhagymagranulátum, vöröshagymapor, (füstölt) pirospaprika, csipet cukor
- a krémhez, amivel a végén lekenjük: ketchup, méz, szójaszósz, barna cukor, almaecet, BBQ szósz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A húst töröljük szárazra, majd a fűszerkeverékkel dörzsöljük be alaposan, mindkét oldalán. Tegyük egy nagy darab alufóliára és jó szorosan tekerjük be. Toljuk be a tepsivel együtt a sütőbe. 20 perc után vegyük vissza a hőt 150-160 fokra és süssük további 2 órát. Ekkor nyissuk ki a fóliát és kenjük le a krémmel. 15-20 percig pirítsuk, amíg ropogós és gyönyörű barna nem lesz!
Ekkor kész is vagyunk. Salátával, hagymás-sült krumplival vagy bármilyen körettel kínálhatjuk, amit csak szeretünk. Puha, fehér kenyérrel igazán csodás élményt nyújt :)
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.