Habár a tavasz nagyon lassan, kényelmesen akar csak megérkezni, de azért mi már elkészíthetjük ezt a levest, hívogatva, csalogatva arra, hogy mihamarabb ellátogasson hozzánk. A tavaszi turbó leves nevéhez híven egy igazi bomba. Van ebben minden finomság, ami csak ahhoz kell, hogy feltöltődjünk, energiával legyünk teli: póré, zsenge zöldborsó, zöld ceruzabab, sárgarépa, kápiapaprika, cukkini, citrom, csirkemell és a meglepetés hozzávaló a kuszkusz!
Mindezek harmonikus ízkavalkádja, a citrom pikánssága, valamint a kuszkusz, kitűnő és lelkes tavaszváró étellé teheti ezt a levest, ami tulajdonképpen egy egytálétel.
Hozzávalók:
- 1 kisebb csirkemell
- 1 póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 fél kápiapaprika
- 1 marék zöldborsó
- 1 marék zöldbab
- 1 db cukkini
- fél citrom leve
- 1-2 tk provance-i fűszerkeverék
- só, bors
- chilipaprika – opcionális
- 1 tk vaj – lm diétában margarin
- 2 ek olívaolaj
- 1-2 ek kuszkusz tányéronként – gm diétában gm aprótészta
Elkészítése:
Tegyük fel a csirkemellet főni 2 l vízben, amit sózunk, borsozunk. Kb. félóra után vegyük ki a húst a léből.
A vaj és az olaj keverékén dinszteljük le a pórét, a felkockázott sárgarépát és kápiapaprikát, valamint a felaprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a provance-i fűszerkeveréket. Öntsük fel a húslével, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a babot, borsót, és a felkockázott cukkinit, csirkemellet. Ha felforrt, hagyjuk alacsony lángon gyöngyözve forrni tovább, tegyük bele a chilit, és a citrom reszelt héját és levét. 5-10 perc alatt készre fő.
Tálaláskor tegyünk a tányérba 1-2 evőkanál kuszkuszt, majd erre kanalazzuk a forró levest. Amíg ehető melegségre hűl a lé, addig épp beledagad a búzatöret. A sok zöldség mellett a kis kuszkusz gyöngyök teszik tartalmassá ezt a finomságot, ami teljesen elvarázsol majd! . Ha úgy érezzük, hogy elbír még egy kis citromlevet, tegyünk bele még, nyugodtan!
Jó étvágyat!