Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Pálmalevél, ami eredetileg malacfül

2018. március 30. - Heni süt neked

Az úgy volt, hogy egy nagyon finom, ropogós és már-már szemtelenül egyszerű süteményt készítettem. Itthon pálmalevélként ismerik, de német honban ez a malacfül. Mindenki ismeri. És mindenki szereti itthon és külföldön egyaránt. A rajongás oka az a nemes egyszerűség, ami a leveles tészta ropogósságából, a vaj krémességéből, valamint a cukor édes ízéből fakad. Ennek a nagy hármasnak a tökéletessége az, ami sikerre viszi ezt a nagyon egyszerű, ámde annál csodásabb süteményt. Amikor beleharapunk, a tészta roppanása az első, ami megkap, majd a tészta vajas selymessége, ahogy omlik szét a szánkban, megédesítve az enyhén karamellizálódott cukor fenséges zamatával. Hát ez a kis csoda az, amit mi pálmalevélnek, a németek malacfülnek nevez. De hát nem mindegy mi a neve, ha az ízétől eláll így is, úgy is a szavunk…?

Nagy előnye még, hogy összesen 3 összetevőből áll, és összesen 30 perc alatt elkészül mindennel együtt! Ennyi csábításnak nehéz ellenállni… De ki akar?

palmalevel5.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag kész leveles tészta (40 dkg) - gm diétában gm leveles (pl. Mester) leveles tészta
  • 5 dkg vaj megolvasztva
  • 3-5 dkg cukor

palmalevel4.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!

Lisztezett felületen terítsük szét a kész tésztát. Kenjük le alaposan az olvasztott vajjal. Szórjuk meg cukorral alaposan. Két oldalról tekerjük fel a tésztát úgy, hogy középen találkozzanak. Tegyük be a fagyasztóba 10 percre, hogy olyan szilárd legyen a tészta állaga, ami könnyen szeletelhetővé teszi majd. Vágjuk fel kb. 1 – 1,5 cm szélesre, majd a tenyerünkkel lapítsunk rá. Tegyük sütőpapírral kibélelt lapos tepsire. Kenjük le vajjal a tetejüket, és szórjuk meg ismét cukorral.

palmalevel.jpg

Tegyük be az előmelegített sütőbe és süssük 20 percig. Minden sütő más, ezért nézzünk rá, mert ha már ropogós, aranybarna, akkor elkészült.

Tálaljuk magában, vagy, ahogy én, bogyós gyümölcsökkel. Valószínűleg hamar elfogy, de ha maradna, akkor zárható dobozban, akár egy hétig is eláll.

Jó étvágyat!

palmalevel1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6513755300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.03.30. 19:30:24

A Mester leveles tészta is margarinnal készül. Tudsz itthon kapható kész vajas leveles tésztáról? Vagy a vajas tészta selymessége az csak a rákent vaj? Bocs, komolyan kérdezem, mert én még nem találtam.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.03.30. 19:32:49

@élhetetlen: vajas tésztát én sem... ez leveles tészta, megkenve az olvasztott vajjal/margarinnal.

élhetetlen 2018.03.30. 19:43:44

@Heni süt neked: Ezt értettem, csak időnként, mikor angol séfék sütnek a TV-ben, elengedik a szöveget, hogy igazi vajas levelestésztát vegyünk. Csak gondoltam szélesebb a rálátásod a témára, hátha tudsz valamiről, amit én nem találok itthon. De kösz.

Heni süt neked · https://www.facebook.com/henisutneked/ 2018.03.30. 19:45:29

@élhetetlen: elvileg a Tante Fanny vajjal készül, a Mester margarinnal. A jó leveles tészta mind vajas. Érdemes elolvasni az összetevőket vásárlás előtt...

élhetetlen 2018.03.30. 20:24:36

@Heni süt neked: Nem egy világban vagyunk. A Tante Fanny : „45% búzaliszt, Ivóvíz, Pálmazsír, Etilalkohol, Cukor, Szőlőcukor (2%), Térfogatnövelő szerek: dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogénkarbonát,Búzakeményítő, Repceolaj, Emulgeálószerek: étkezési zsírsavak mono- és digliceridjei, Étkezési só, Étkezési sav: citromsav, Tartósítószer: szorbinsav, Élesztő, Antioxidáns: aszkorbinsav”. Hát a pálmazsír sem vaj nekem. „Tante Fanny friss leveles tésztája csak tiszta növényi összetevőket tartalmaz: mint pl. a margarin – keményített zsírok és olajok nélkül. Tante Fannynál a színezékek és tartósítószerek szóba sem jöhetnek, a kreativitás annál inkább”. Ezt két különböző termékismertetőből vágtam ki, de egy szó sem esik vajról. Bocs, hagyjuk, nem szekálni akartalak, csak kérdeztem. Ettől függetlenül én is használok margarinos kész levelest, csak vadászom, sikertelenül a vajasat.
süti beállítások módosítása