Egy jó leves bármikor jöhet. Én legalábbis így vagyok vele. Ha rossz idő van azért, ha jó, azért. Ha jó kedvem van azért, ha rossz, azért. A leves gyógyszer mindenre. Ezzel hitegetem magam, kisebb-nagyobb sikerrel. De az tény, hogy szeretem a leveseket. A nap bármely szakában. Legyen az bármilyen leves. TÉNYLEG bármilyen. Valami különleges, vagy épp a legegyszerűbb köménymagleves.
Ez a mostani ismét egy egyszerű, ámde annál finomabb, krémesen selymes zöldségleves. Gazdagon. Sok-sok zöldséggel. Tejszínnel. És a titkos összetevővel a tojássárgájával. Amitől igazán krémes, lágy, mégis telt ízt kapunk. Íme az én csodás 20 perces levesem.
Hozzávalók:
- 1 cs. új sárgarépa (zöldjével együtt)
- 1 marék zöldborsó
- 1 marék zöldbab
- 1 marék csemege kukorica
- 1 fej lilahagyma
- 1 ek vaj vagy margarin
- 3 dl tejszín - lm diétában lm tejszín
- 4 dl zöldségalaplé vagy víz
- só, bors, provance-i fűszerkeverék - ízlés szerint
Így készült:
És az eredmény:
Elkészítése:
Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, majd tegyük bele a laskára vágott hagymát. Sózzuk, hogy összeessen, majd mikor már megdinsztelődött, adjuk hozzá a feldarabolt sárgarépát és a többi zöldséget. Kicsit pirítsuk össze őket, majd öntsük fel a tejszínnel. Fűszerezzük. Végül jöhet a zöldségalaplé. Forraljuk össze és már el is készült a csodás levesünk. Amikor levettük a tűzről, egy tojás sárgáját keverjük hozzá. Célszerű egy kis keverőtálba tenni a sárgáját, majd a léből pár kanálnyit hozzáadni és kikeverni. Így biztosan nem fog összeugrani. Ettől a kis plusztól lesz igazán telt, selymes íze a már amúgy is krémes levesünknek.
Tálaláskor a zsenge sárgarépa felaprított zöldjével szórjuk meg. Igazán ízletes ez a zöld is, nem szabad kidobni. Felhasználható salátának is.
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.