A pitát leginkább a gyros tésztájaként ismerjük, pedig ennél sokkal több felhasználási módja van. Felvághatjuk háromszögletekre, és forró serpenyőben kisüthetjük (kevés olívaolajjal meglocsolva) és máris egy isteni ropogtatnivalót kapunk. De megtölthetjük mindenféle finomsággal. Most három olyan receptet mutatok be (omlettes, sajtkrémes, tonhalsalátás), amelyek bármikor elkészíthetők otthon, hiszen semmi különleges alapanyag nem szükséges hozzá. Pitát pedig már minden arab boltban, humusz bárban megvehetünk.
Gyors vacsorákhoz kitűnő megoldás, családunk tagjai hálásak lesznek.
Hozzávalók:
- személyenként 1 pita
- 3 db tojás
- 1 tk vaj – lm diétában margarin
- pár szelet kolbász
- kis darab póréhagyma
- kápiapaprika
- só, bors
- 5 dkg gouda sajt
- 2 ek tejföl/joghurt – lm diétában lm joghurt
- pár szem mini mozzarella golyók – lm diétában lm mozzarella
- 1 doboz Rio Mare tonhalsaláta
- negyed jégsaláta
- pár szem hónapos retek
Elkészítése:
Készítsük el a pórés, kolbászos omlettet: vajon pároljuk meg a pórét, a felkockázott kápiát és kolbászt, öntsük rá a felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Most jöhet a reszelt sajtos, tejfölös, mozzarellás krém: tegyünk ebbe is felkockázott kápiát, retket. Végül a tonhalsalátás verzió: nyissuk ki a konzervet! Komoly főzési teendők :)
Mikróban melegítsük át a pitákat, majd vágjuk le a felső részét (kb. 5 cm-es darabot), óvatosan válasszuk szét a belsejét, és töltsük meg a zsebeket először apróra vágott jégsaláta darabokkal, majd az omlettel. A tetejére tegyünk kápiát, retket. A másik pitát szintén jégsalátával béleljük ki, majd a sajtkrémmel töltsük meg, díszítsük színes zöldségekkel. A harmadik pitába a jégsali után mehet a tonhalsaláta, tetejére tegyünk pár szem olívabogyót.
El is készültünk a gyors, egyszerű, mégis különleges vacsoránkkal, ami lehet vendégváró is.
Jó étvágyat!