Az egyik legismertebb kínai étel a gong bao csirke. Ez a pirított csirkhúsos, zöldséges, sós, édes, fűszeres finomság szinte mindenki kedvence, aki egy kicsit is kedveli a kínai konyhát. Ma már szinte bármelyik sarkon találhatunk kínai kifőzdét, de valljuk be, ezek nem az igaziak. Az éttermek/kifőzdék tulajdonosai elmondása alapján az itt készült ételek a magyar ízlésnek akarnak megfelelni. Az autentikus ízeket nem ezeken a helyeken kell keresnünk. Természetesen van azért pár olyan hely, mint például Wang mester éttermei, amik az eredeti ízeket hozzák, de mi is elkészíthetjük a legtöbb klasszikus kínai ételt. Szinte minden alapanyag megtalálható a kínai boltokban, de ha esetleg valami speciális fűszerre vagy zöldségre lenne szükségünk, akkor érdemes kilátogatni valamelyik nagy kínai piacra, ahol mindezek fellelhetőek.
De vissza a házi megoldáshoz. A gong bao csirke ráadásul semmi extra hozzávalót nem igényel, és mint általában a kínai ételek, ez is pikk-pakk elkészül. Érdemes neki állni, érdemes meglepni magunkat, családunkat, barátainkat ezzel a selymesen fűszeres finomsággal.
Hozzávalók
- 75 dkg csirkemell filé kockákra vágva
- 1 ek. kínai bor
- 1 ek. szójaszósz - már kapható GM-ben is!!!
- 2 tk. szódabikarbóna
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- 1-1,5 dl alaplé vagy víz
- 7 ek. szójaszósz
- 2 ek. balzsamecet - de ha van fekete kínai ecetünk, az az igazi
- 2 ek. kínai bor - opcionális, de jó ha van!
- 2 tk. Hoisin szósz - helyettesíthető kevés mézzel (de úgy azért nem az igazi)
- 2 ek. cukor
- 1 tk. étkezési keményítő
- 4 ek. olaj
- 4-6 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér felaprítva
- 1/2 kápia vagy piros kalifornai paprika felkockázva
- 1/2 zöld kalifornai paprika felkockázva
- 1-2 chilipaprika
- 6-7 szem szecsuáni bors
- 4 szál újhagyma nagyobb darabra felkarikázva
- kis marok pirított földimogyoró
- 2 tk. szezámolaj
Elkészítése:
Keverjük össze az összes csirke hozzávalót egy tálban, és hagyjuk kicsit pácolódni min. 10 percet. Közben a mártást főzzük össze, amíg a cukor fel nem olvad. Egy wokban vagy nagyméretű serpenyőben hevítsük fel az olaj felét és adjuk hozzá a marinált csirke darabokat. Pirítsuk 3-4 percig, amíg megkapja azt a barnás pörkanyagot, ami jelzi, hogy eléggé megpirult. Vegyük ki a wokból, tegyük félre. A maradék olajat öntsük bele a serpenyőbe, hevítsük fel, pirítsuk meg kb.1 percig (de NE hagyjuk megégni) a fokhagymát, gyömbért, chilit, valamint a szecsuáni borsot. Most öntsük hozzá a korábban előkészített mártást és forraljuk össze a fűszerekkel. Amikor kezd besűrűsödni,adjuk hozzá a csirkemell kockákat. Forraljuk addig, amíg a húsokat bevonja a szósz, ami időközben besűrűsödött. Ez kb. további 2-3 perc. Most jöhet az újhagyma, földimogyoró és a szezámolaj. Forraljuk további 2 percig,amíg az ízek teljesen összefőnek.
Azonnal tálaljuk párolt -, vagy sült rizzsel. Az eredmény mennyei. Egy rövid időre Kínában érezhetjük magunkat az eredeti, autentikus gong bao csirkénkkel.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.