Hát kezdjük a hetet valami könnyű, ámde annál ízletesebb kencével. Mert hogy ez az. Ez AZ az íz, amit jó szívvel kínálsz a családodnak, a barátaidnak, vendégeidnek. A gyerekek például odalesznek a színe miatt (is). Az íze pedig, na arról írni nehéz, inkább kóstolni kéne. Szóval tessék elkészíteni, mert megéri. Lágy, selymes ízvilág, igazi aromák, harmonikus zamatok. Rozskenyérrel, pirítóssal, sok-sok zöldséggel, mint uborka, retek, paradicsom és a többi most már szezonját élőkkel igazi üde reggelit, vacsorát kapunk, de az sem szégyen, ha napközben rá-rájárunk a hűtőben, mert annyira kívánatos... :)
Íme hát a hét finomsága:
Hozzávalók:
- 1 doboz tormás lágy sajtkrém
- 1 db sült cékla
- 1 ek. tejszínes tormakrém
- kis maroknyi dió
- 1 nagyobb ág friss rozmaring
- só, bors
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Csomagoljuk be egy darab alufóliába a céklát héjastól, de előtte szórjuk meg tengeri sóval és kevés olívaolajjal, adjunk hozzá egy ág rozmaringot is. Tegyük be a sütőbe kb 30 percre, hogy a saját gőzében és a fűszerekben megpuhuljon, megsüljön. Ha elkészült hagyjuk kihűlni, hámozzuk meg, majd törjük össze egy krumplinyomóval. Adjuk hozzá az alufóliában összegyűlt isteni szaftot. Most jöhet a krémsajt, a felaprított dió, valamint tejszínes tormakrém. Ez utóbbi elhagyható, ha gyerekeknek készítjük, vagy egyszerűen csak nem rajongunk a tormáért, még ha csodásan tejszínes is. Keverjük alaposan össze az egészet. Külön sózni nem szükséges, hiszen a cékla sütése során visszamaradt fűszeres lé kellően sós már. Kevés borsot azonban elbír.
Ahogy írtam rozskenyérrel, pirítóssal egyszerűen mennyei. De a friss zöldségek csak dobnak rajta.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.